Afdrukken


203. Kanaal door Voorne

 

Dat het - met de hand gegraven - Kanaal door Voorne lang een belangrijke route voor de internationale scheepvaart is geweest wordt bewezen door de mail die we ontvingen van Dick van der Werf:

"Omdat ik daar ben geboren in 1949 en opgegroeid totdat het door de industrie werd opgeslokt in 1967. Oorspronkelijk was het een zalmvissersdorp, maar nadat er een dam werd gelegd bij Oostvoorne in 1951, ging men over op de palingvisserij. Er woonden maar ongeveer 300 mensen. Er was een hotel "De Watergeus" , twee bakkerijen, kruidenier,timmerman, slagerij, aannemer, kolenhandel, schildersbedrijf, elektricien (Barendrecht die nu in Hellevoetsluis zit), een jachthaven, een vrachtwagenbedrijf en veel boerenbedrijven. Veel schepen passeerden de brug en sluis de veel op de sluis in Hellevoetsluis leek. Ook de marineschepen uit Hellevoet kwamen regelmatig langs. Het was een zeer bedrijvig buurtschap waar iedereen elkaar kende en op elkaar lette. Het veerbootje naar Rozenburg vaart nu nog steeds bij Brielle. Ik heb er een fantastische jeugd gehad en door deze foto kwamen er weer veel fijne herinneringen boven."

Wat weinigen weten, wij kregen de informatie van kunstenaar/historicus Bart Coelen, is dat het schip St. Michel III waarvan Jules Verne, de eigenaar én de kapitein was, ook door het Kanaal door Voorne voer. Onderweg van Antwerpen via de Schelde en de Maas bereikt het schip via het Kanaal door Voorne en het Haringvliet de Noordzee. Zijn broer Paul Verne beschrijft het kanaal als een kanaal dat brede oevers en graslanden aan beide zijden domineert . Het schip werd voor 100.000 franc gebouwd voor Marquis de Préaulx, maar die verloor er door zijn leeftijd de interesse in. Jules Verne kocht het schip (op aanraden van zijn broer) voor 55.000 franc.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-03-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht