Logo VVBTD

 


198. De Witte School

De foto van vorige week leverde veel verzoeken op, mogelijk omdat de situatie nu totaal veranderd is.

Ook aanvullende gegevens werden ingestuurd zoals door Herman Smit, die ons het volgende schreef:

'"Het woonhuis en benzinestation werd gebouwd toen het veer naar Middelharnis nog volop in bedrijf was. De rij auto's en vrachtwagens die wachten om op de boot te komen stonden soms tot aan het benzinestation voor de deur. Dat waren gouden tijden voor Groeneveld toen het veer nog voer. Na opening van de Haringvlietbrug in 1964 verviel het veer grotendeels en toen was het voorbij met de pret. Enkele jaren later verhuurde Leen Groeneveld het station aan Piet Heijmans. De helft van het pand huurde ik enkele jaren als administratiekantoor. Er was ook een soort aanlegsteigertje in het kanaal met een pomp en daar konden pleziervaartuigen en boten van brandstof worden voorzien. Later is het pand verhuurd aan Dinco(?) Aqua service en nog later is het pand nog niet zo oud, afgebroken."


De foto van deze week laat een belangrijk deel van de onderwijsgeschiedenis van Hellevoetsluis zien. De 'OLS 1' zoals de officiële naam was voor het gebouw dat in de volksmond 'De Witte School' heette viel op door de bijzondere architectuur en vele generaties Hellevoeters deden hier het eerste deel van hun taal en rekenvaardigheden op.

Dit jaar is er weer een reünie voor oud-leerlingen die zeker druk bezocht gaat worden.

Het gebouw is hier in zijn mooiste staat, met de bomen op het plein en het eilandje voor de deur. De school werd in 1875 gebouwd en verdween in 1983 onder de slopershamer, vier jaar nadat de gemeenteraad het besluit tot sloop had genomen.


Wie mooie verhalen over de Witte School heeft kan een mail sturen en wij doen de rest. Enne...hou het nieuws over de reünie in de gaten om even terug naar uw jeugd te kunnen gaan...

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 30-01-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht