Logo VVBTD

 


197. Oude Gulfstation

Een plaatje dat in de jaren vijftig nog heel actueel was en waar veel verteld kan worden.

Op de voorgrond het voormalige tankstation van de Gulf, gerund door Leen Groeneveld, met aan de linkerzijde het gebouw van het loodswezen de betonning.

Helemaal rechts onderin de foto ziet u nog een verzameling zinkstukken, waarmee bijvoorbeeld matten konden worden afgezonken. Daarvoor dreven altijd een paar dikke houten balken in het water - zoals ze gebruikt worden voor remmingwerk aan kades - die waren helemaal begroeid met gladde groene algen en wier.

Mijn vader en moeder hebben nooit geweten dat ik daar graag wijdbeens op ging zitten en met mijn benen bungelend in het water mezelf verbeeldde dat ik aan het varen was. Probleem was dat ik geen slag kon zwemmen - en nog niet - en dus eigenlijk met mijn leven speelde.

Achter het tankstation ziet u het lege veld waar ooit de eerste speeltuin van Hellevoetsluis stond, beheerd door een echte speeltuinvereniging. Een prachtige hoge glijbaan van gladde latjes, waar matjes bij hoorden om duizelingwekkende vaart naar beneden te komen. Er was ook een hoog klimrek, een draaimolen en een grote zandbak die ook door de buurtkatten als openbaar toilet was ontdekt. Maar boven alles was er toezicht. Een mevrouw uit de buurt hield toezicht, plakte pleisters wanneer nodig, troostte huilende kinderen en groef zo al en toe een kind op uit de zandbak dat door anderen was ondergespit.

Laat ik nog even terugkomen op het Gulf tankstation. Daar stonden twee pompen waarvan er een benzine en de andere diesel leverde. Dan was er ook nog een pompje waar de brommertjes mengsmering konden tanken. Niet zo eenvoudig, want je moest eerst een aantal liters 'oppompen' en dat dan in je benzinetank laten lopen. Het gebeurde echter vaak dat je dacht dat er nog wel een liter bij je Puch bij kon en dat dan je tank overstroomde.

Het waren avontuurlijke tijden...

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 23-01-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht