Logo VVBTD

 


195. Kolenpad

 

Je moet al heel lang in Hellevoet wonen en heel oud zijn wil je de foto van deze week nog 'live' hebben kunnen zien.

Het is de Moriaanseweg en de foto is genomen ter hoogte van de molen 'De Arend' van Maasdam naar het oosten toe. Het wegdek is slecht en werd versterkt door het aanbrengen van een laag slakkengruis van de de Hellevoetse gascentrale - en jawel: dat veroorzaakte stof bij het storten - vandaar ook dat de weg toen Kolenpad heette. Modder, plassen en kolengruis zorgden er voor dat fietsers al snel hun kleding en schoenen bevuilden.

Aan de zuidkant ligt de sloot nog, aan de noordkant is die al gedempt. Hier en daar (op de foto is er één te zien) was een gaslantaarn, maar elektrisch licht was nog vele jaren weg. Donker en vies dus.

De winkels van Nieuw Helvoet concentreerden zich aan de Rijksstraatweg die aanmerkelijk beter begaanbaar was. Op de hoek met de Rijksstraatweg en het Kolenpad was de kolen en wijnhandel van Jan van den Ban en wij denken dat aan de noordkant van het Kolenpad - waar nu De Gulle Schranserij is - het kruideniersbedrijf van J.Klop was gevestigd. Hij verkocht ook artikelen die onder één naam samen te vatten zijn: 'Comestibles', een woord dat nu nauwelijks meer gebruikt wordt. Op de bovenverdieping van het pand werd naailes gegeven.

Uit diverse bronnen kregen wij het verhaal dat in landbouwgemeente Nieuw Helvoet, veel mensen er een eigen varken hadden in een kot achter het huis. In de novembermaand werden die varkens geslacht om in stukken te worden gezouten, gekookt, gedroogd en tot worst verwerkt. De zoldering hing dan vol met hammen en worsten. Uiteraard zijn ook uw verhalen en foto's uit die tijd van harte welkom.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 09-01-2019
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis