Logo VVBTD

 


187. Mobilisatie Opzoomerlaan 1914 1918

De foto van deze week heeft meerdere redenen. Hij werd gemaakt tijdens de mobilisatie van 1914-1918, toen ook eerdere lichtingen werden opgeroepen

In deze dagen herdenken we deze slachting van miljoenen burgers en jonge soldaten onder verschrikkelijke omstandigheden. In de landen om ons heen die meededen aan deze waanzin, is de herdenking veel schrijnender dan in ons neutrale Nederland.

U ziet op de foto dat de marcherende 'Landweer' met muziek wordt voorafgegaan, zodat het bijna een feestelijk karakter kreeg. Hellevoetsluis was niet berekend op zoveel extra inwoners, en dus werd de 'Ouwe Stomp' bij burgers ingekwartierd.

Een andere reden voor deze foto is dat maar weinig mensen weten wie de Opzoomer was, waarnaar de laan genoemd is. Walter Robert Edmund Henri Opzoomer (Walter) werd in 1865 geboren in Utrecht en werd in 1892 burgemeester van Hellevoetsluis. De plaats waar hij 4 jaar later in maart stierf op 31 jarige leeftijd. Hij werd dus op zijn 27e al burgemeester. Na hem kwam Pieter Gallas, die het tot 1917 bleef en naar wie het Gallasplein (bij het Tromphuis) genoemd is.

De derde reden voor deze foto is de Opzoomerlaan zelf waarvan de twee helften gescheiden waren door de Barakkensloot, waar ook de wc's van de huizen aan de kant van de Wallen op loosden en die dus een soort van open riool was.

Links op de foto ziet u een klein wit bruggetje dat de twee delen met elkaar verbond. Het opvallendste aan de foto zijn de bomen, hier nog betrekkelijk klein maar tegen het begin van de jaren vijftig dikke reuzen die met hun bladerdak een echte Allee maakten van de laan. Daarom moeten we die ene boom uit 1936 bij de kerk ook laten staan.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-11-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis