Logo VVBTD

 


185. Bouw Haringvlietdam

Veel Hellevoeters hebben nog herinneringen aan de bouw van de Haringvlietdam, want de foto werd vaak aangevraagd.

Jammer genoeg geen verhalen, hoewel die er veel moeten zijn. In 1971 kwam de Dam gereed en omdat het zo'n enorme prestatie was geweest, kwam Koning Juliana de opening verrichten. Op 15 november 1971 opende zij met minister Willem Drees jr. van Verkeer en Waterstaat de Haringvlietdam. Er was dan wel een uniek stukje geschiedenis verdwenen door de verdwijning van de Veerdienst, voor de bewoners van de eilanden is de opening van de Haringvlietdam alleen maar een verbetering geweest, zij konden nu zonder problemen het eiland af.

Het Haringvliet kon niet zonder meer worden afgesloten, omdat de rivieren Rijn en Maas daarin uitkomen. Daarom werd gekozen voor de aanleg van een spuisluizencomplex met een lengte van ongeveer een kilometer, dat per seconde circa 25.000 kubieke meter water kan doorlaten. In november 1958 begonnen de heiwerkzaamheden voor de aanleg van het sluizencomplex. In totaal gingen 22.300 heipalen de grond in. Aan de bouw werden meer dan 200.000 manuren besteed.

Om de bouwput in het Haringvliet te maken was 2,6 miljoen kubieke meter zand nodig, 120..000 ton mijnsteen, 7000 kubieke meter asfaltbeton en 200.000 vierkante meter rijshouten zinkstukken. In 1966 waren de spuisluizen gereed. Daarna begon men pas met de aanleg van de feitelijke dam, die in 1970 gereed was. De foto is genomen van de Stellendamse kant van de Haringvlietdam. De naam van de aannemer Nestum n.v. komt van NV Nederlandse Sluis en Tunnelbouw Maatschappij.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 31-10-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht