Logo VVBTD

 


187. groenteboer Cees Stolk

Weer veel aanvragen voor de foto van vorige week. Van vestingbewoner Cees Schipper kregen we de volgende aanvulling op onze foto met de brugwachters.

Deze foto is denk ik uit de 60er jaren, want hier is de brug al gemoderniseerd met een slagboom. Daarvoor waren er vouwhekken die in open toestand tegen de zijkant gevouwen werden en geborgd door een haak gesloten werden ze in het midden vastgezet met een pen in de grond. Als beide brugdelen moesten, draaiden ze elk hun brugdeel in hun eentje.

Dan de foto van deze week, die moet zeker de bewoners van de Glaciswijk bekend voorkomen. Hij lijkt gemaakt te zijn in de Jan Blankenstraat.

De enige groenteboer die net als de bakker, de melkboer, de schillenboer en niet te vergeten Jaap van Meggelen, aan de deur kwam in de Glaciswijk, heette Cees Stolk en kwam uit Abbenbroek. Hij verkocht dus echte streekproducten en was vriendelijk en vrolijk tegen zijn klanten. Behalve de dagverse producten verkocht hij ook wel conserven en mijn moeder kocht af en toe - lang voor de de sangria bekend werd - een fles vruchtenwijn bij hem, omdat dat goed was voor je bloed.

Er staat nog een blijvende herinnering aan de Abbenbroekse groenteboer in Hellevoetsluis. Ooit gaf hij aan mijn moeder een stekje van een eikenboom dat prachtig aansloeg. Deze boom - nu zeker vijftig jaar oud - is een forse eik geworden, en ging na een verhuizing van mijn ouders naar mijn zuster aan de Hellevoetse Achterweg. De enige boom in Hellevoetsluis met een naam: hij heet 'Cees'.

Over de Glaciswijk zijn veel verhalen te vertellen, en die komen later zeker aan bod in deze rubriek

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 17-10-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht