Logo VVBTD

 


182. Brugwachter

Vorige week vertelden we in deze rubriek dat op de hoek van de Smitsweg en de Helllevoetse Achterweg Jaap Toledo woonde.

Boerenzoon Izak Vermaat, voormalig bewoner van de Stormhoek, schreef ons het volgende: 'In ons boerengezin kwamen wij regelmatig in contact met Jaap Toledo. Zijn bijnaam luidde Jaap Tang en niet Tange. Deze bijnaam had hij te danken aan het feit dat hij ook de hoeven van de schapen en koeien knipte. In de winter als de koeien op stal stonden en in de zomer als de schapen een dikke vacht hadden werd Jaap Toledo ingeschakeld om te komen scheren.

Twee dingen zijn mij vooral bijgebleven. Ten eerste stonk hij een uur in de wind. Hij heeft altijd alleen gewoond en was niet bepaald hygiënisch, zowel niet op zijn woning, als niet op zichzelf. Maar bovenal kon hij geweldig veel en hartgrondig vloeken, hij had het vloeken zo`n beetje als kunst verheven. Als een schaap of koe tijdens het scheren niet stilstond of lag (koeien werden staand geschoren en schapen liggend) kwamen de grootste knopen over zijn lippen.

Mijn moeder was een gelovige vrouw en zij keek altijd weer met angst en beven uit naar zijn komst. Maar dat belette haar niet om hem gewoon uit te nodigen aan tafel om mee te eten. Hij fietste het hele eiland over om bij de boeren te gaan scheren want een auto had hij niet, waarschijnlijk ook geen rijbewijs.

Dan de foto van deze week, bij de draaibrug over de haven in de Vesting gebeurt de bediening tegenwoordig door het indrukken van een knop. Dat was vroeger wel anders: via een ingenieus raderwerk moest de brug handmatig geopend en gesloten worden. Zwaar werk dat met twee man moest gebeuren. Op de foto zien we 'Rooie Huib' aan het werk samen met de tweede brugwachter. Op de achtergrond de weekmarkt, toen aan de Westzanddijk.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 10-10-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht