Logo VVBTD

 


180. Baantje

Blijk ik bij de foto van de vorige week de bakkers Jongejan en Boutkan met elkaar te hebben verwisseld. Kwam er ook niet vaak in die tijd, want bakker IJzelenberg kwam bij ons met de broodkar aan de deur. 

We werden er op attent gemaakt door een dochter van Burggraaf die overigens wel heel blij was met de foto. En Jaap van der Does schreef: 'Van Burggraaf zal ik me als kind nooit de matchbox autootjes en de Trix treintjes achter in de winkel vergeten. Bij van Vierzen mijn eerste single gekocht.'

Over de foto van een week eerder, de Vesting, schreef Cor de Werker ons:
'Over de straat de Brandlaan die achter de Oostkade liep wil ik toelichten, als bewoner van Oostkade 44 in 1948, dat deze brandgang hoofdzakelijk dienst deed bij hoog water.

Op 1 maart 1948 stond het water op de Oostkade zo hoog dat niet alleen de voordeuren voorzien werden van vloedplanken, maar ook in de raamkozijnen er planken ingezet werden. Op deze dag was mijn vader jarig en mijn grootouders woonachtig in Rockanje moesten in de namiddag via deze nooduitgang naar de Kerkstraat en zo naar de bus aan het kanaal. Toen werd dit pad goed onderhouden en kwam uit bij het Casino van de heer van Soest.

Dan de foto van deze week. Weer gekozen voor een foto van de Vesting en dan eentje die we echt wel een 'gouwe ouwe' mogen noemen. Pontificaal op de voorgrond de prachtige muziektent, en op de achtergrond de al even mooie trapgeveltjes. Het Prinsenhuis en het politiebureau in deze staat zorgen voor herinneringen aan romantische tijden, straatventer, markt op het Baantje en ook de Oostkade laat een allang niet meer bestaande kapperszaak zien en een druk beklante winkel waar nu een snackbar is gevestigd.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 26-09-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht