Logo VVBTD

 


178. Luchtfoto Vesting

Er was veel belangstelling voor de foto van de Vesting uit de jaren vijftig van vorige week.

Twintig mensen vroegen de foto aan om veel verschillende redenen. Frank Hazebelt zag op de foto het woonarkje terug waar hij jaren woonde en Johan Borsje vertelde over de hem onbekende straat 'Brandlaan' achter de Oostkade en de tennisbaan bij de kweeperenboom eveneens achter de Oostkade.

Volgens het Stadsmuseum was er vroeger een doorgang naar de Kerkstraat voor de brandweer. Over de kweeperenboom bestaat het verhaal dat het geluk brengt als je onder die boom gekust wordt. De tennisbaan was de thuisbasis van United Service en dateert van voor 1900. De oudste boom is inderdaad de prachtige beuk in de tuin van Marco Warmte in de Vesting van Hellevoetsluis. Mogelijk is er echter een boom op het graf in Nieuwenhoorn die nog ouder is, maar daar moet een deskundige nog even licht over laten schijnen.

De foto van deze week is bijna hetzelfde als die van vorige week, maar veel ouder en met een groter gebied. De foto is van voor de oorlog, omdat de hele bebouwing aan de Westkade nog overeind staat.

De foto is recent vrijgegeven uit een militair archief en de leeftijd valt misschien te bepalen door het feit dat de vuurtoren hier nog groen is, en dat is even geleden. We gokken dat de foto uit de twintiger jaren komt .Aan de Haringvlietzijde van de Vesting is nog een rij geschut te zien met grote kanonnen die een actieradius tot op Goeree Overflakkee hadden.

Enkele jaren geleden werd een opgegraven kanon uit de duinen volledig gerestaureerd en weer opgesteld. Rechtsonder in de foto is het tramstation en de aanlegsteigers van de veerboten van de RTM te zien. Ook de tramhuizen zijn hier nog helemaal bewoond.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 12-09-2018
Museum & Blok

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis