177. luchtfoto Vesting 1956

Leo Blok neemt deze rubriek tot en met december over.

De foto van deze week komt uit de tijd dat mijn familie naar Hellevoetsluis verhuisde (1956) en alles op deze foto is dus voor mij herkenbaar.

De bomen en struiken op de Wallen staan er nog en vooral de route langs de Vest onderlangs naar de Witte School (hier nog met kleuterschool) maakte van elke schooldag een avontuur.

De Barakkensloot is hier al gedempt en de hoge bomen zijn gekapt. De oude huizen aan beide zijden van de Opzoomerlaan staan er nog wel. Op het Baantje staan nog de oude huizen van dominee De Leeuw (later Wereldwinkel) en de docent Frans op de Mulo, meneer Huber.

Na een forse brand in het gemeentehuis ging een deel van het archief verloren en werd een noodgemeentehuis achter het Prinsenhuis gebouwd. Hier zag ik mijn eerste raadsvergadering. De jonkheer van Eysinga zat als burgemeester de vergadering voor. Als hoofd van de politie pakte hij een keer een voetbal van me af.

Het witte gebouw dat nu Tromphuis heet, was toen het onderkomen van Majestic Gloves en Footwear Company, in de volksmond kortweg 'Handschoenenfabriek' genoemd. Het was mijn eerste werkgever en ik verdiende 27 gulden netto per week. De handschoenen werden vanaf leren huiden nog helemaal handmatig in elkaar gezet. Tientallen meisjes stikten de losse leren stukken aan elkaar. Veel daarvan kwamen elke ochtend met de veerpont van Flakkee over.

Aan de Industriehaven, stonden de scheepswerf Niestern, de Gebu en de meubelfabriek van van den Berg.

bron: Groot Hellevoet 05-09-2018
Museum & Blok