Logo VVBTD

 


176. VOC

 

Dat Hellevoetsluis een VOC-verleden heeft blijkt niet uit overblijfselen in de Voornse Vestingstad. Van het magazijn en de reparatiewerf van de Compagnie is niets meer over. Wel leeft het ‘vergeten verleden’ voort in de afbeeldingen van de Hellevoetse Reede, modellen van lichters, ladingsconnossementen en een stuk of wat gebruiksvoorwerpen

Op het terrein van de landswerf – tegenover het gemeentehuis, ongeveer daar waar nu De Veste staat- was een reparatiewerfje van de VOC. Daar werden alleen de hoogstnoodzakelijke reparaties verricht; het werfje was een soort steunpunt.

Het magazijn van de VOC was gevestigd aan de Westkade, ter hoogte van waar vroeger Bakkerij Verwaal was. Het magazijn is, samen met de rest van de bebouwing aan de Westkade, in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgebroken.

In de zeventiende en achttiende eeuw vertrokken vanuit de haven van Hellevoetsluis met enige regelmaat grote militaire vloten. Diverse grote campagnes, onder leiding van Admiraals als Tromp en De Ruyter gingen hier van start. De VOC-schepen, gemaakt voor de handel en niet voor het militaire bedrijf, moesten de vloten meerdere keren versterken. Vooral in de beginperiode, later werd de handel steeds belangrijker, waardoor de VOC-schepen groter en groter werden. Ze werden logger en minder snel, waardoor er voor de militaire campagnes geen beroep meer op ze werd gedaan.

Er is nog een link tussen de VOC en Hellevoetsluis. In 1788 werd een aantal muiters berecht op een aan de Westkade afgemeerd schip. De muiters hadden hun onedele daad ten uitvoer gebracht op een VOC-schip. Documenten melden dat vier muiter werden veroordeeld tot de doodstraf. Ze werden opgehangen op het strand bij de Quack en bleven daar enige tijd hangen als afschrikwekkend voorbeeld. De Verenigde Oost-Indische Compagnie speelt dus een rol in de Hellevoetse historie.

Op de foto ziet u een deel van de maquette van de Vesting uit 1834. Midden rechts het werfje van de VOC (met het kleine schip aan de kade).

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 04-07-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht