Logo VVBTD

 


175. draaiorgel Waterpoortstraat

 

De foto van deze week kreeg ik jaren geleden van Kees de Wit en is gemaakt in de Waterpoortstraat waar hij samen met zijn vrouw Riet hun winkel 'De Wit- Fabert' runde en is genomen vanuit de woning die zich boven de winkel bevond.

Een enkele keer per jaar kwam er zomaar ineens een draaiorgel in de straat wat natuurlijk een hele bezienswaardigheid was in die tijd en dan spreken we over eind jaren zestig. Het was sowieso een heel gezellige tijd. Kinderen speelden altijd buiten. Annemarie koekoek, ik verklaar de oorlog aan, voetballen, verstoppertje spelen en niet te vergeten stoeprandje gooien.

Ook hoefde je niet ver lopen of fietsen om je boodschappen te halen. Die werden gewoon aan de deur gebracht, al dan niet op de pof. Dagelijks kwam de bakker en of dat nu van der Hoeven was, Verwaal of later IJzelenberg, dat maakte niet uit. Ieder had zijn eigen klantenkring. Als er een baby geboren was, kreeg je als nieuwbakken ouders zelfs een taart. Soms waren dat er twee als er een tweeling was geboren en dat gebeurde regelmatig in de wijk. Dan was je een dure volgens Wim van der Hoeven.

Visser kwam met melk langs de deur en Kees Stolk was de bekende groenteboer. Vis werd geleurd door Pronk die het zwaar te verduren had met de grote schare kinderen die dan riepen: de vis van Pronk die zo lekker stonk. Veldhoen kwam zo zwart als roet met kolen langs de deur, Jaap van Mechelen met olie en diverse andere artikelen. Aas Touw kwam elke week de leesmap omruilen en Adrie van Kralingen kwam de huur halen dat afgetekend werd op de huurkaart. Anton van Ostende reed elke vrijdag met zijn textielwagen door de wijk en Piet Bos met zijn ijswagen en foto's werden gewoon aan huis gemaakt wat vandaag de dag allemaal niet meer voor te stellen is. Waar blijft de tijd….

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-06-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht