Logo VVBTD

 


174. Poortwachtershuis

 

Om de Vesting te bewaken stonden er op specifieke plaatsen wachthuizen of barrières.

Aan de westkant van de haven stond de hoofdwacht. Aan de oostkant van de haven bij de Oost barrière stond een houten wachthuisje. In een eerdere periode van de vestingwerken, aan het begin van de 19e eeuw, waren er slagbomen in de Kerkstraat, in de Hoofdwachtstraat en in de Haarlemmerstraat. Dat geeft wel aan dat bijna 80% van de grond binnen de Vesting Rijksgrond was, die of een militaire bestemming had of in gebruik was bij de marine.

In beschrijvingen van de Rijks militaire gronden in en bij de Vesting is van paal tot paal nauwkeurig beschreven waar de grenzen zich bevinden, welke doorgangen er in de “palissaden” zijn voor de burgers en aan wie toestemming is gegeven om gebruik te maken van militaire grond. Het is bijna niet voor te stellen hoezeer de burgerbevolking met het militaire gebruik van gronden te maken had, maar men was gewoonweg niet anders gewend.

De Poortwachterswoning aan het begin van de Opzoomerlaan werd gebouwd in 1822.  Het is een langwerpig rechthoekig wachtgebouw. Het draagt geen specifieke kenmerken van een bepaalde stijl en heeft een met dakpannen gedekt schilddak. De voorzijde van het gebouw heeft een galerij met negen bogen die rusten op eenvoudige gemetselde pijlers. Ook op de korte zijden van het gebouw zijn toegangsbogen te zien.  Dit wachthuis voor twaalf soldaten en een sergeant stond achter de Brielse poort. Het wordt nu alweer geruime tijd bewoond door particulieren.

Ook bij de Westelijke waterpoort was zo’n soortgelijk gebouw te vinden met de naam ‘De Hoofdwacht’. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog afgebroken. Enige tijd geleden was er door een ongeluk behoorlijk veel schade aan het Poorthuis wat inmiddels weer is hersteld.

Het Poorthuis is het eerste wat je ziet als je door de Brielse Poort te Vesting binnenkomt en daarmee wordt de geschiedenis van de Vestingstad dan ook meteen zichtbaar. En...zoals duidelijk is komen ook diverse staatnamen uit deze periode.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-06-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht