Logo VVBTD

 


173. Ed Plas

 

"Als je in 1957 vanaf een grote stad als Amsterdam in een dorp gaat wonen als Hellevoetsluis, is het wel even wennen hoor".

Dit waren de woorden van Eddie Plas in 1978 toen hij als ‘Zomaar een Hellevoeter’ in de krant mocht staan. In 2017 deed hij dat nog eens dunnetjes over toen hij in het jubileumjaar van Groot Hellevoet opnieuw als ‘Zomaar een Hellevoeter’ zijn verhaal mocht doen.

De 72-jarige Ed woonde in een nostalgische woning aan het kanaal. Het kanaal waar hij volgens eigen zeggen de mooiste tijd van zijn leven beleefde als badmeester van het drijvende Kanaalbad.

Toen hij 18 jaar was, is Ed bij het zwembad gaan werken. Hij had zijn reddingdiploma's in Rockanje bij de reddingsbrigade gehaald en is later bij de Hellevoetse reddingsbrigade terechtgekomen.

's Winters werkte hij nog bij Vermaat in de spuiterij en 's zomers werkte hij bij het VIZ (Vereniging Instandhouding Zwembad). Het alom bekende zwembad in het Kanaal waar hij 10 jaar zou werken en de laatste vijf jaar de leiding had over het buitenbad. 

Toen het zwembad de Eendraght in 1975 geopend werd moest Ed opnieuw solliciteren en onderaan beginnen wat hij helemaal niet erg vond.  Haalde zijn diploma’s voor assistent zwemonderwijzer en kon zijn passie, "het lesgeven aan kinderen", daardoor waarmaken en had het er prima naar zijn zin. In 2000 kreeg Ed gezondheidsproblemen en moest drie jaar later stoppen als zwemonderwijzer.

Op 28 april overleed deze markante Hellevoeter op bijna 73- jarige leeftijd.
Heel Hellevoet kende badmeester Ed.
Menig kind heeft onder zijn leiding de zwemdiploma’s gehaald die zo nodig waren in het Waterrijke Hellevoet…

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-06-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht