Logo VVBTD

 

172. winkel fam noorddijk westkade

 

 

Vroeger kon je als vrouw niet even snel boodschappen doen.

Toen had je veel van die gezellige winkeltjes, waar de bel wanneer zij binnenstapte rinkelde en vaak van achter uit zijn huis, de winkelier de winkel binnenstapte en achter zijn houten toonbank ging staan. Vol met grote glazen stopflessen en een enorme weegschaal. De winkelier hielp ook wat langzamer dan nu. Want suiker, peulvruchten of zout moest hij afwegen waarna hij het in een witte of grauwe puntzak schepte, die daarna nauwkeurig werd dichtgevouwen. Dat alles koste veel tijd, maar tijd dat had iedereen genoeg.

Je moest wel vier, vijfmaal in verschillende winkels wachten voordat je aan de beurt was, want een kruidenier verkocht toen beslist geen sigaren of sigaretten en in een boter, kaas en eierenwinkel kon je geen wijn krijgen terwijl een bakker het wel uit zijn hoofd zou laten, vlees of vleeswaren te verkopen.

Roken was ook een stuk goedkoper dan vandaag de dag. Voor 20 dure sigaretten betaalde je in 1920 maar 50 cent. Dat is niets in vergelijking met vandaag de dag. In die tijd deden veel mannen de boodschappen. Niet omdat de emancipatie een enorme vorderingen had gemaakt, maar omdat veel mannen in die jaren niet veel meer hoefden te doen dan tweemaal daags een stempel aan een bureau te halen. Een stempel waar ze vaak een uur op moesten wachten.

Hun leven bestond trouwens uit weinig meer dan wachten. Wachten op een gratis rijwielplaatje. Wachten op een merk in een trouwboekje, een koperen plaatje met een gat erin zodat iedereen kon zien dat je met een werkeloze te maken had. Wachten op de wekelijkse crisis uitkering, wachten op werk. Soms jarenlang. Men kon niet veel geld per week aan boodschappen uitgeven, maar zij die daar wel toe in staat waren kregen toen wel waar voor hun geld.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 30-05-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht