Logo VVBTD

 


171. stervende stad

 

 

In 1939 woonden er nog 1258 mensen en werd Hellevoetsluis een stervende stad genoemd.

De haven lag leeg; te midden van de verlaten marine etablissementen, de werf- voor een appel en een ei verkocht aan een industrieel die er niets mee deed- de machinistenschool, het hospitaal en de afgesloten forten.

Stonden er aan de Peper-, Molen- en Hoofdwachtstraat huizen die nog slecht 80 of 90 gulden opbrachten, vaak met de ramen dichtgespijkerd. De eens zo drukke en levendige straatjes lagen stil en vergeten. De belastinginspectie vertrok, school na school werd gesloten.

Nog was het dieptepunt niet bereikt. De Duitsers maakten op hun manier van Hellevoetsluis een vesting met een marine- en luchtafweerstation. Ter wille van hun schootsveld werd in oktober 1943 besloten om de oude buurten achter de Westzanddijk te slopen. Hoofdwachtstraat, Achterstraat, Nieuwstraat, Peperstraatje, de Kraton, de Nel, de Vlooienhoek en nog veel meer straten verdwenen onder het geweld van de slopershamers.

Zestig a zeventig procent van de gehele woningvoorraad ging tegen de vlakte en toen de bevrijding kwam was Hellevoetsluis op sterven na dood. In 1945 woonden er nog 800 mensen. Velen waren ervan overtuigd dat herbouw niet meer de moeite waard was.

Maar gelukkig is het anders afgelopen. Hellevoetsluis werd door het provinciaal bestuur van Zuid-Holland bestemd als een íncidenteel te ontwikkelen industriekern”. Er kwamen wat bescheiden industrieën, buiten de vesting werden woningen gebouwd. In april 1959 keerde een deel van de marine terug. Betekenisvoller nog was de invloed van de watersnoodramp van 1953 met het daaropvolgende Deltaplan. Bij Hellevoetsluis werd een werkhaven aangelegd voor de bouw van een dam en andere kunstwerken in het Haringvliet. Vele instanties die met de uitvoering van het Deltaplan van doen hadden, nestelden zich in Hellevoetsluis. Hellevoetsluis is dus gered. De naam zal in de geschiedenis blijven voortleven. Alleen een enkel gebouw, een enkel hoekje zal herinneren aan de gloriedagen van weleer.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 24-04-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht