Logo VVBTD

 


170. De Bevrijdingsfoto

 

 

De ‘eerste bevrijder’ van Hellevoetsluis was een ordonnans. Hij reed op 6 mei 1945 op een grote Harley Davidson via het Baantje naar het Prinsenhuis waar Duitse militairen waren gelegerd.

De eerste echte bevrijders waren geallieerde Canadese militairen die na de bevrijding Hellevoetsluis binnenreden. Ze kwamen op 11 mei 1945 per jeep en onder hen bevond zich ook een Nederlandssprekende militair.  Zij werden ontvangen op het gemeentehuis, waarbij dhr. Ran, leraar Engels van de Muloschool als tolk optrad en werden hartelijk verwelkomd door de Hellevoetse bevolking.

Het kleine aantal inwoners die nog in Hellevoetsluis over waren gebleven, waren al aan het feesten.   De vlaggen gingen uit en dominee Roos organiseerde een volkszang.  De liederen die hij gekozen had stonden op papier zodat iedereen mee kon zingen terwijl hij, op zijn blokfluit, de samenzang begeleide. Ook het Tamboer- en Pijperkorps o.l.v. Dhr. J. Bal werd nieuw leven in geblazen en verleenden hun medewerking aan de vele festiviteiten en plechtigheden die in die dagen plaatsvonden.

Maar niet voor iedereen was het feest. Zij die in de oorlog fout waren geweest zoals de NSB-ers  maar ook de zogenaamde moffenmeiden, konden op weinig begrip rekenen van de bevolking. Zij werden gearresteerd en onder gebracht in bewaringskampen waar de forten Hearlem en Noorddijk voor aangewezen werden.

Nieuw-Helvoet kon nog niet echt feestvieren. Door de Duitser was vanaf maart 1944 alles onder water gezet waarbij ook een deel van Nieuwenhoorn werd meegenomen.  Veel inwoners moesten gedwongen een ander onderkomen zoeken en keerde pas later dat jaar terug naar hun woningen.

Het zou tot augustus duren voordat de rust een beetje was teruggekeerd. Het bevrijdingsfeest werd nog eens dunnetjes over gedaan op 31 augustus 1945, de verjaardag van Koningin Wilhelmina. Men kon nu weer gaan denken aan de heropbouw van zowel Nieuwenhoorn, Nieuw-Helvoet als Hellevoetsluis.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 09-05-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht