Logo VVBTD

 


169. Molenstraat

 

De Molenstraat- de eigenlijke naam Nieuwe Molenstraat- was in de goede dagen ongetwijfeld de gezelligste straat van Hellevoetluis.

In de zomer zat de hele buurt 's avonds buiten, de vrouwen met hun verstelwerk en de mannen rookten hun pijp Portorico of, wanneer men zuinig was geweest, een sigaar van 5 voor een dubbeltje.

Nu was het heus geen wonder, dat men na een snikhete dag 's avonds verkoeling zocht, want ook deze straat bezat voor een groot deel éénkamerbehuizing. Maar ondanks het woonruimtetekort was het er erg gezellig.

De 'Blauwe' (één van de marinemannen die getrouwd was met een Hellevoets meisje) zong 's avonds volgens moeder Wil Bouwman, met zijn prachtige stem het mooiste lied. Als de ramen dan open stonden kon iedereen daarvan meegenieten.

Menig marineman vond het dan ook niet prettig om te worden overgeplaatst en kwam dan ook zo snel mogelijk en graag terug. Dat kwam omdat de burgerij en marine het goed met elkaar konden vinden.

Voor het grootste deel waren marine en burgers even rijk, of liever gezegd even arm. Ieder wist van een ander wat zij te kort kwam of overhield. Het was dus zuinigjes aan. Zo was het bekend dat er een gezin was waar de vader 's avonds bij het brood snijden een duimstok gebruikte, maar dat was wel een uitzondering en men lachte erom.

Toch was het geen vetpot en eer men iets nieuws kon kopen was het heel wat keren eb en vloed geweest in het Haringvliet. Daarom was men dikwijls uit de brand wanneer de vrouw de braniekragen van de matrozen kon wassen en strijken.


Tijdens de oorlog is de Molenstaat verwoest door de Duitsers en na herbouw en een complete metamorfose een aantal jaren geleden, is alles herinnering geworden.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 02-05-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis