Marinehospitaal 1939

In 1938 vestigden zich al enkele gevluchte gezinnen binnen onze gemeente na de verschrikkingen te hebben ondergaan van de ‘Kristallnacht op 9 en 10 november van dat jaar.

In die nacht vond in Duitsland gewelddadige buitensporigheden tegen de Joodse bevolking plaats waarbij zo’n 200 synagogen door brand werden verwoest, ruim 7500 winkels van Joodse eigenaren werden na plundering vernield en 35 Duitsers van Joodse afkomst werden vermoord. Velen Joodse mensen pleegden uit angst zelfmoord en 30.000 Joodse mannen werden naar concentratiekampen afgevoerd.

Hellevoetsluis zette haar poorten open en burgemeester de Geus deelde verblijfsvergunningen uit, zich gesteund wetend door de gemeenteraad en de gehele Hellevoets bevolking. Zijn gemeente was immers sinds het vertrek van de Marine en de verzanding van de haven, een ‘dood’ en verarmd stadje geworden.

Bedrijfspanden stonden leeg, evenals de Machinistenschool en het Marinehospitaal. De werf was gedeeltelijk verhuurd en er was enorm veel leegstand.

De komst van de Joodse gezinnen en alleenstaande mannen betekende weer een opbloei van de middenstand, huuropbrengsten voor de huiseigenaren, belastinginkomens voor de gemeente en de pensionhouders konden weer kamers verhuren.

In november 1938 hadden zich al 28 Joodse vluchtelingen gevestigd, waaronder 6 families. Ze woonden o.a. op het Schoolplein, aan de Brielsestraatweg en aan de Kanaalweg en hadden doordat zij hier legaal verbleven, een grote mate van vrijheid.

Eind december werd Hellevoetsluis definitief aangewezen als interneringsplaats voor illegale vluchtelingen. Het Marinehospitaal en de Marine kantine weren daarvoor ingericht.

Nadat de oorlogsdreiging steeds sterker werd, de militairen werden gemobiliseerd moest voor hen het vluchtelingenkamp in augustus 1939 ontruimd worden. De legale vluchtelingen mochten aanvankelijk blijven maar moesten zich op 1 juli 1940 ook melden bij de politie, voorzien van paspoort en andere identiteitspapieren. Net als de illegale vluchtelingen, volgden ook voor hen de rit naar Westerbork waarna de meesten werden overgebracht naar de vernietigingskampen.

bron: Groot Hellevoet 18-04-2018

bron: Groot Hellevoet 18-04-2018