Logo VVBTD

 


167. molenweg

 

De Molenweg is nu een doodlopende zijstraat van de Moriaanseweg oost. De Molenweg ontsprong vroeger aan de Kanaalweg, precies aan het einde van de Jan Blankenstraat ongeveer waar nu het Bolwerk ligt en kronkelde zich als grindpad tussen de bouw- en weilanden door richting de Tolweg.

Waar de Molenweg de Tolweg kruiste, lag het buurtschap De Kulck, Aan de andere kant van de Tolweg was de Molenweg verhard en kwam uit op de Moriaanseweg oost. Nu liggen de dichtersbuurt, Sporthal de Eendraght en een gedeelte van het terrein van de Rubberfabriek waar eens de Molenweg liep.

De vader van Izak Vermaat had vroeger wat percelen weiland aan de Molenweg. Als er gehooid was werden de hooibalen op een wagen achter de tractor naar de boerderij vervoerd. Als kind zat hij dan bovenop de hooiwagen. Nu was de Molenweg zoals gezegd een slingerende grindweg, vol kuilen en sommige gedeelten liepen echt schuin. Zo schuin dat hij een keer met hooibalen en al van de wagen recht in de sloot verdween. Hij heeft er gelukkig niets aan overgehouden.

Het eerste huis aan de linkerkant vanaf de Rubberfabriek op no. 5 was vroeger de schoenwinkel/ schoenmakerij van Petrus Verstijnen gevestigd. Daarna kwam schoenmaker J. Vriens in het pand en nog later Fam. Van der Knaap. Vanaf 1973 wordt dit huis bewoond door de familie Flinterman die niet meer weg te denken is aan de Molenstraat.

Ook de boerderij van Krijn Lekkerkerk die aan de rechterkant woonde is een bekende voor velen die in Nieuw-Helvoet opgegroeid zijn. Deze handelde in granen en veevoeders en werd later een loonbedrijf. Maar je kon er ook voor eieren terecht, via de achterkant liep je dan de schuur in om deze te halen. Net aan de overkant van de Molenweg, aan de Moriaanseweg, was de kruidenierswinkel van Dangermans, die later van Jaap Hoogvliet werd.

Wilt u de foto van deze week? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 18-04-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht