Logo VVBTD

 


166. muziektent Nieuwenhoorn

Tot 1 januari 2017 was er in heel de gemeente Hellvoetsluis geen muziektent meer te vinden terwijl er ooit vier muziektenten waren.

Twee ervan kennen de meesten nog wel; de muziektent op het Baantje, die werd gebouw naar aanleiding van het 25-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1923, in de voormalige tuin van de directeur van de Rijkswerf. Hier werden van tijd tot tijd muziekuitvoeringen gegeven, onder anderen door het gemengde Hellevoetse Zaankoor VIOLA (Vooruitgang Is Onze Lust Altijd). De tekst van een couplet uit het destijds door P. van den Doel geschreven ‘Tentlied’ blijkt ijdele hoop te zijn:

“En hoe het voorts hier ook mag gaan, men sleept hier alles weg.
Deez’ tent die zal men laten staan, de raad heeft het gezegd.”

Tegen de belofte van de raad in is de muziektent toch in 1970 afgebroken, waar menig Hellevoeter het niet mee eens was en er nog steeds veel mensen zijn die willen dat de Muziektent terugkomt in de Vesting.

De muziektent die aan de Moriaanseweg stond, staat ook nog wel vers in het geheugen. Deze werd door een actie onder de burgers uiteindelijk gerealiseerd en op 21 oktober 1950 door burgemeester Van Driel geopend. De muziektent werd uiteindelijk maar weinig gebruikt.

Minder bekend is de muziektent die aan het Dorpsplein in Nieuwenhoorn stond. De foto werd gemaakt in de twintiger jaren. Muziekvereniging Door Eenvoud Groot en Muziekvereniging Voorne en Putten gaven er regelmatig concerten. De muziektent was dan ook een centraal ontmoetingspunt in het dorp. En helemaal onbekend is de muziektent die ook in Nieuwenhoorn stond en wel aan de Langemeet, tijdens de mobilisatie van 1914-1918. Die muziektent stond samen met een ontspanningslokaal bij het kampement van de Land Wacht aan de Lange Meet, waar later de Rozenhoek werd gebouwd.

Sinds 1 januari 2018 is onze gemeente weer een muziektent rijker en wel door de samenvoeging met Oudenhoorn.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 11-04-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht