164. Jaap van Meggelen

Vroeger, met veel minder auto's werd het straatbeeld door heel andere dingen bepaald. Onder anderen door de olieman en die past dan ook weer bij het nostalgische beeld dat velen van vroeger hebben.

Ook Nieuw-Helvoet had zo'n olieman en ook al woonde hij in Nieuw-Helvoet ook in het oude gedeelte was hij kind aan huis bij de bewoners. Iedereen kende dus de goedlachse Jaap van Meggelen.

Hij werd geboren in de Opzoomerlaan waar hij niet zo lang zou wonen. Toen Jaap 3 jaar was verhuisde hij naar een pand aan de Rijksstraatweg wat de rest van zijn leven zijn thuis zou zijn. Toen Jaap 12 was ging hij naar de ambachtsschool. Timmerman wilde hij worden. Volgens zijn vader was daar geen droog brood me te verdienen, dus werd hij bankwerker. Toen hij 15 jaar was en klaar met school was er geen werk te krijgen. Op 22-jarige leeftijd deed de kans zich voor om als olieboer aan de slag te gaan. Hij reed in die tijd met een 'ijzeren hond', een soort driewieler. Het was een periode van veel armoe. Ook de winters waren niet zoals die tegenwoordig zijn, het was soms zo koud dat het wel twintig graden vroor.

De oorlog bracht enorm veel ellende ook in Nieuw-Helvoet maar na de oorlog pakte Jaap de draad weer op en is Jaap altijd olieboer gebleven. Hij kocht een Citroën nadat hij zijn rijbewijs gehaald had en kocht er later nog een aanhanger bij. Ieder dag ging hij met zijn wagen langs de deur en verkocht huisbrandolie, klompen, wasmiddelen en zelfs eieren. Maakte met iedereen een praatje en hoorde net als de nog aan huis leverende melkboer en bakker bij de dagelijkse routine van de zestiger jaren en werd daardoor min of meer een zeer bekende Hellevoeter.

De prachtige foto komt uit het archief van Rob en Marga Swaep, waarvoor onze dank.

bron: Groot Hellevoet 21-03-2018

bron: Groot Hellevoet 21-03-2018