Logo VVBTD

 

163. Ravensebrug

 

Het is 1981 als men besluit dat de vrij smalle Ravensebrug over het kanaal door Voorne en de gevaarlijke verkeerssituatie bij deze oeververbinding gaat verdwijnen.

De staatssecretaris van Volkshuisvesting en Ruimtelijke, dhr.mr. G.PH. Brokx ordening heeft in februari 1981 met het slaan van de eerste paal van een middenpijler de aanzet gegeven tot de bouw van de nieuwe Ravensebrug.Deze nieuwe oeververbinding, die is gepland ten westen van de bestaande brug, dient enerzijds ter vervanging van de verouderde Ravensebrug en anderzijds als nieuwe schakel in het wegennet van Hellevoetsluis.

Met de aanleg van de nieuwe Ravensebrug wordt tevens de optimale ontsluiting en bereikbaarheid verzekerd van de ongeveer drieduizend woningen tellende nieuwbouwwijk De Kooistee en het Hellevoets bedrijfsgebied Kickers Bloem. De kruising met de Kanaalweg wordt met een verkeerslichteninstallatie beveiligd.

Via de Ravensebrug en de eveneens aan te leggen zeven tot acht meter bede Ravenseweg wordt een rechtstreekse verbinding verkregen met Rijksweg N57, die als onderdeel van het Rijkswegennet aansluit op de ruit rond Rotterdam. Bovendien vormt deze weg een uitstekende verbinding met het Europoort en Botlekgebied.

Om de aansluiting van beide wegen juist te verlopen werd in 1982 een aanvang gemaakt met de aanleg van de Ravenseweg. Het eerste gedeelte van Rijksweg N57 moest volgens de toenmalige adjunct-directeur van de dienst Openbare werken, dhr. J.M. van Gangelen, in 1983 gereedkomen zodat gelijk de aansluiting kon worden gerealiseerd.

De bouw van de Ravensebrug was een investering van ongeveer twee miljoen gulden. In samenwerking et een ingenieursbureau en een aannemer werd de brug door de dienst Openbare Werken van de gemeente Hellevoetsluis gerealiseerd en kon de brug in het eerste kwartaal van 1982 voor het eerst in gebruik worden genomen.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-03-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht