Afdrukken

162. Marinebrug

 

Vanwege hun betekenis voor het verleden van Hellevoetsluis worden in 1999 twee gebouwen, een kerk, een brug en een hekwerk op de rijksmonumentenlijst gezet.

Het zijn de draaibrug tussen de Oostkade en de Westkade en de tweedelige muur met toegangspoort bij het gebouw De Veste aan de Oostzanddijk. De overige vier staan in de Opzoomerlaan: de Rooms Katholieke kerk met pastorie, de affuitloods en een schietkatoenloods met hekwerk.

De draaibrug, de tweedelige muur en de loods met hekwerk zijn toevoegingen aan reeds beschermde monumenten. De draaibrug hoort bij het monument “Grote Dok met sluis, en de loods is een toevoeging aan het rijksmonument Bastion V Revolutie Bolwerk.

Op initiatief van de rijksoverheid is in 1987 een start gemaakt met de inventarisatie van ‘jonge bouwkunst’ uit de periode 1850-1940. De monumenten in Zuid-Holland werden tussen 1988 en 1993 bekeken. Voor Hellevoetsluis rolde daaruit zeventien mogelijke monumenten. Daarvan zijn deze vijf overgebleven. De Hellevoetse gemeenteraad moest op 23 december 1999 de voordracht aan het rijk goedkeuren. Wanneer het rijk overgaat tot bescherming worden de bepalingen van de monumentenwet van kracht. Dat betekent dat niet zomaar wijzigingen aan het pand mogen worden aangebracht. Voordeel is wel dat voor restauratiewerkzaamheden weer subsidie mogelijk is.

Vier van de monumenten zijn op dat moment eigendom van de gemeente Hellevoetsluis. De Rooms Katholieke kerk valt onder beheer van het kerkbestuur H. Antonius van Padua.

De verkeersbrug van het type draaibrug is in 1881 geplaatst over de in 1802 verbouwde sluis van het dok in de Vesting. De brug is symmetrisch en in oostwest waartse richting geplaatst op de sluis die het dok van het open water afscheidt. De delen draaien naar het noorden toe, richting het droogdok. De brug is gemaakt van gietijzeren delen die geklonken zijn en het hekwerk is deels gesmeed.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 07-03-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht