Logo VVBTD

 

161. Schaatsen op de Vest

 

Wie kent er niet de winters van vroeger die toch wel iets strenger waren dan die van tegenwoordig.

Waar kou overheerste waren er toen toch ook de plezierige momenten. Heerlijk buiten sleetje rijden en sneeuwballen gooien. De kinderen moesten naar school terwijl de moeders, die de slee waarop de kinderen weggebracht werden gebruikten, om met elkaar van de heuvel af te roetsjen. De heuvel bij de bunker van dhr. Bal waar ook de boekenclub, jongerenvereniging en de fluitclub was, was daar ideaal voor. Maar ook werd er gebruik gemaakt van de dichtgevroren vest. Met als hoogtepunt wedstrijden die werden er georganiseerd op de ‘echte’ wedstrijdbaan die er gemaakt was.

Men leerde schaatsen op Friese doorlopers. Een houten schaats, met één ijzer, die onder de schoen gebonden kon worden. Hoewel alle houten schaatsen vaak Friese doorloper werden genoemd, is de echte Friese doorloper een schaats waarbij het ijzer helemaal tot onder de hak doorloopt. Bij veel houten schaatsen stopt het ijzer halverwege de hak. De Friese doorloper was ontzettend populair. Sommige kinderen reden er zo op weg terwijl anderen de grootse moeite hadden om recht op die dingen te blijven staan. En dan die natte touwtjes die je met je koude handen niet meer uit de knoop kreeg.  

Toch zijn er ook mooie herinneringen aan die tijd, zeker wanneer de periode aanbreekt waarin de ijzers weer uit het vet gehaald kunnen worden. Natuurlijk die legendarische barre Elfstedentocht met als grote winnaar Reinier Paping. Maar ook de dichtgevroren vest waar verlichting werd aangelegd zodat je ook ’s avonds nog kon schaatsen. De gezelligheid met elkaar, muziek die er klonk en natuurlijk ontbrak ook de koek en zopie niet. De prachtige foto van deze week is uit de jaren dertig. Genomen vanaf de Kippenbrug en als je goed kijkt zie je in de verte de schimmen van de watertoren en de Katholieke kerk.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 28-02-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht