Logo VVBTD

 

160. Barendrecht Electra

 

 

Wie Barendrecht zegt, zegt daar in één adem achteraan Electra. Zo bekend is de winkel die in 1977 aan de Rijksstraatweg gevestigd was, maar ook het pand van het installatiebedrijf in de Distelstraat.

De toen 50-jarige Willem Barendrecht is in 1923 op 23- jarige leeftijd begonnen als elektricien in Nieuwesluis, wat toen nog gemeente Heenvliet was.

Hij ging daar samen met de Gruyter en ze deden toen eigenlijk van alles. Repareerde buitenboordmotoren en verkochten fietsen en kachels. In 1954 ging dhr. Barendrecht alleen verder. Hij trouwde met Hester de Troye uit Vierpolders en het winkeltje aan de Westdijk was toen al uitgegroeid tot een moderne zaak. Misschien wel te modern en te groot voor de omgeving waarin de winkel stond. Er is zelfs ooit een rapport geweest waarin dit stond, Nieuwesluis was zo ongeveer de meest verkeerde plaats om zo’n winkel neer te zetten. Toch ging het goed.

In 1961 kwamen de geruchten over de afbraak van Nieuwersluis. Inmiddels had dhr. Barendrecht niet stil gezeten en enorm veel bijgeleerd over het zakendoen en besloot tot uitbreiding.

Op 1 mei 1962 werd de winkel aan de Rijksstraatweg overgenomen van mevrouw Luyendijk en er is in de opvolgende jaren enorm veel verbouwd en werd ook het pand ernaast gekocht. In 1966 ging de familie Barendrecht, die inmiddels twee zoons rijker was, definitief weg uit Nieuwesluis en werd ook het pand aan de Distelstraat neergezet. Er was toen genoeg ruimte voor een installatiebedrijf in de woningbouw en men kreeg ook veel werk uit de opbouw voor de industrie in de Botlek. Er waren toen 6 man in dienst en praktisch ieder industrie was klant. Er waren relaties in de bouwwereld die klein waren begonnen. Die groeide en Barendrecht groeide mee. In 1977 waren er 32 werknemers en Barendrecht is bijna 41 jaar later niet meer weg te denken uit Nieuw-Helvoet.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 21-02-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis