Logo VVBTD

 

159. postkantoor nieuwenhoorn in 1913

 

De zilveren ster die Cent Kruik uit Nieuwenhoorn, vijftien jaarlang in dienst van ‘Tante Pos’ op zijn mouw heeft gedragen maakte in 1967 plaats voor een rode, wat het veertigjarig dienstverband betekend.

Cent Kruik woonde aan de Smithilseweg en was een bekend figuur die in die veertig jaren, ruw geschat, zo’n half miljoen brieven, pakjes en andere zaken met een postzegel heeft rondgebracht. Een man die ’s zomers in zijn overhemd liep te glunderen omdat andere mensen in een snikheet kantoor moesten werken en ’s winters huiverde in een dikke, duffelse jas terwijl anderen de voeten warmde bij de warme kachel. Dat was het leven van een postbesteller die na veertig jaar zijn zware post-tas aan de wilgen mocht hangen.

Het is allemaal verleden tijd geworden, het kleine postkantoortje in Nieuwenhoorn. Daar, waar Kruiks broer op kantoor zat en die maar op een belletje hoefde te drukken om Cent in het ouderlijk huis te bereiken voor het wegbrengen van een telegram.

Het postkantoor werd hulpkantoor en later PTT-station. Cent Kruik werd ingelijfd bij het legertje PTT-ers in Hellevoetsluis. Rond 1960 kwam hij daar terecht om post te sorteren om die later bij geadresseerden thuis te bezorgen. Er veranderde veel. Belasting ontvangen, postzegels verkopen, die de bestellers in de buitenwijken moesten verrichten, het werd een zeldzaamheid.

Was hij vroeger een wandelende stratengids, die om zijn brieven kwijt te raken niet meer naar de nummerbordjes hoefde te kijken maar met ogen dicht de mensen kon vinden veranderde er steeds meer. Zeker toen het gemeentebestuur het ineens nodig vond om het hele dorp van andere huisnummer te voorzien wat in Nieuwenhoorn tot drie keer toe gebeurde. De PTT-er van Hellevoetsluis hebben echt de handen uit de mouwen moeten steken in die tijd. Bestellingen van veertien-vijftienduizend stuks op één dag was echt geen uitzondering. Tja…. Die goede oude tijd….

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 14-02-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht