Afdrukken

158 Turkse klas

 

Hellevoetsluis is sinds de jaren ’60 erg veranderd. Het is verstedelijkt.

Het inwonersaantal is verveelvoudigd met toen 40.000 inwoners. Het Haringvliet is afgesloten en er zijn veel nieuwe en grotere wegen aangelegd. Nieuwe natuur is er bijgekomen en veel van toen is verdwenen. Toch ben ik later verschillende keren terug geweest, schreef Joop van de Nieuwegissen in 2014 in het herinneringsboekje van de ‘Witte School”.

De reden waarom dit nu overgenomen wordt is eigenlijk door het volgende stukje wat veel Hellevoeters, bekend voor zullen komen.

Een ding wil ik niet onvermeld laten schrijft dhr. Nieuwegiesse, “De Turkse Klas” van juf Nelleke Burgy. In 1969/1970 kwamen in het kader van gezinshereniging veel Turkse kinderen de scholen binnen. Die kenden geen woord Nederlands. Deze kinderen hadden veel aandacht no0dig en dat ging ten koste van de klas. Mijn gedachte was om alle Turkse kinderen van (openbare) scholen bij elkaar in een klas te zetten en daar met Nederlands aan de gang te gaan. Wanneer ze zich eenmaal met de taal konden redden, gingen ze weer terug naar hun eigen klas. Juf Burgy was daar geknipt voor.

Er is destijds nog een televisie-uitzending aan gewijd. Om de taal van het land, waar je woont en werkt te leren is voor kinderen (en volwassenen) een dringende noodzaak.

Veel Hellevoetse Turkse leerlingen hebben les gehad van Juf Burgy en net zoveel kinderen zijn inderdaad ingestroomd en hebben tussen de Hellevoetse leerlingen de lessen gevolgd en zoals het meestal tussen kinderen gaat zonder problemen. Veel van de kinderen zijn ook in Hellevoet gebleven en komen we nog regelmatig tegen.

Het blijft een bijzondere school, die ‘Witte”, die voor zoveel Hellevoeters leuke en minder leuke herinneringen zullen hebben.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 07-02-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht