Logo VVBTD

 

157. burgemeester Eijsinga tijdens de watersnood 1953

 

Het is een jubileum, de herdenking van de Watersnoodramp die 65 jaar geleden plaats vond.

Maar of veel oudere bewoners, die de ramp bewust hebben meegemaakt daar nu zo blij mee zijn is een andere vraag. Menigeen kampt nog steeds met de gevolgen ervan en dan hoeft het niet eens de exacte datum zijn om herinneringen op te roepen. Ook de grote januari storm was weer enorm confronterend. Het gieren van de wind, de enorme hoeveelheid regen die daarbij naar beneden kwam. Niets in vergelijking bij wat er in die donkere nacht in 1953 gebeurde. Maar genoeg om te beseffen dat we wel blij mogen zijn dat de generatie van nu met de veiligheid van de Deltawerken, voor zo’n enorme ramp gespaard zullen blijven.

Ook de inwoners van Oudenhoorn waren slachtoffer en werden vroeg in de ochtend gewekt door de noodklokken. De storm is in de nacht van zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 1953 dat de noordwesterstorm zich ontwikkeld heeft tot orkaankracht terwijl het tegelijkertijd ook springvloed is, wat betekend dat het water tot enorme hoogte stijgt. Binnen enkele uren voltrekt zich een ramp van enorme grote en de gevolgen ervan zijn enorm.  Het water stroomt over de dijken heen. Rond 7 uur in de morgen breekt de Zeedijk door en door de enorme kracht slaat het water tegen de binnendijken die daardoor ook weer breken. De polders komen volledig onder water te staan. Als de avond valt zijn bijna alle inwoners van Oudenhoorn geëvacueerd.

Ook in Hellevoetsluis was de ravage enorm. De brug naar de Brielse Poort werd weggeslagen en de sluis raakte ernstig beschadigd. In de vesting van Hellevoetsluis verdronken vijf mensen. Dat het gebied ten westen van het Kanaal door Voorne niet onder water is gelopen, was te danken door de Brielse Maasdam te versterken met duizenden zandzakken, en het ophogen van de westelijke dijk langs het kanaal door Voorne. Honderden vrijwilligers zetten zich op zondagochtend urenlang in met het vullen en sjouwen van zandzakken om doorbraken te voorkomen

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 31-01-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht