156. overdracht door de Marine van de Zeefakkel op 15 01 1999

Het eerste zeekadettenkorps werd in 1949 in Gouda opgericht. Spoedig daarna volgden Maassluis, Schiedam en Rotterdam. Hellevoetsluis is op 19 december 1979 de veertiende gemeente waar een korps werd opgericht.

Alle jeugdverenigingen vonden tot dat moment een onderkomen aan boord van uit de vaart genomen schepen. Ook beschikte het zeekadettenkorps over kleine vaartuigen zoals sloepen en zeilvletten waarmee de kadetten ervaring op konden doen omtrent het functioneren van de samenleving aan boord voor een schip en maakte zij ook kennis met gezagshandhaving. Voor het geven van instructies was er een bekwaam kader dat zich en doel stelde de jeugd vertrouwd te maken met de zee en de zeevaart.

Op korpsmiddagen zouden de zeekadetten onder leiding van het kader, zelfwerkzaamheden uitvoeren die gebruikelijk zijn aan boord van de schepen. Gedacht wordt hierbij aan bikken, verven, roeien, zeilen en het schoonhouden van de accommodatie. Daarnaast kregen zij les in splitsen, vaarreglementen, navigatie en zeemanschap. Verder kon de jeugd zich dan bekwamen in die taak welke hen het meeste aansprak.

Naast de bijeenkomsten op de zaterdagmiddag, organiseerde het korps ook enkele kampen, waaronder ook het nationale zomerkamp op Texel, dat door alle Nederlandse korpsen alsmede enkele buitenlandse korpsen werd bijgewoond. Ook stonden er excursies naar maritieme gebeurtenissen op het programma en kon men ook regelmatig kleine kustreizen maken op Nederlandse zeeschepen.

Kampen waren overigens in die tijd niet onbekend in Hellevoetsluis. Veel zeekadetten hadden inmiddels de weg naar onze gemeente gevonden.

Het Zeekadetten Hellevoetsluis zou in principe, zoals was met de gemeente en Rijkswaterstaat overeengekomen, gebruik mogen maken van een stuk grond aan de werkhaven. Daarop werden de walaccommedatie geplaatst, terwijl aan het te bouwen steigerwerk de varende eenheden konden afmeren. Men was op dat moment in het bezit van één sloep, in 1980 zou daar een binnenvaartschip met een lengte van 31,5 meter bijkomen. Zij kreeg de naam “Op Hoop van Zegen”.

Commandant in die tijd was H.W. Klinge bij wie elke jongen of meisje die interesse had om toe te treden als zeekader aan het korps zich konden aanmelden. Het Zeekadettenkorps was er maar wat blij mee dat ook Hellevoetsluis met haar roemruchte historie en unieke ligging eindelijk een eigen thuishaven had.

Jammergenoeg hebben we in het archief geen foto's an het eerste schip "Op hoop van zegen", daarom een foto van 15 januari 1999 van de overdracht door de Marine van de Zeefakkel.waarop ook oud- burgemeester Marie van Rossen te zien is.

bron: Groot Hellevoet 24-01-2018