Logo VVBTD

 

155. EHBO tent strand Nieuw Helvoet 1939

 

Het is 1925 wanneer dokter Sauer zich in Nieuw-Helvoet als arts vestigt.

Hij woonde aan de Moriaanseweg en hij was het die in 1926 de eerste cursus E.H.B.O.  in Nieuw-Helvoet organiseerde. De cursisten waren over het algemeen kleine middenstanders. Er waren lesavonden in de voorzaal van Tivoli en tussen de lesavonden in oefende men wat men geleerd had, zoals verbanden leggen om knie of pols bij toerbeurt bij één van de deelnemers thuis.

Daarbij werd geleerd uit het toen al bekende boekje uit 1923, waarvan al de 5e druk verschenen was. Het eerste examen vond plaats in 1927. Na elf jaar opleidingen in los verband, koos men in 1937 voor een verenigingsvorm en kwam men tot een oprichting.

In 1937 werd de afdeling Nieuw-Helvoet en Hellevoetsluis opgericht. Inmiddels was ook het insigne vastgesteld. Dat werd het “zeskantige rood-wit-en blauw” speldje, met het opschrift “eenheidsdiploma EHBO”. De hulpverlening kreeg pas een officieel karakter toen de gemeente Nieuw-Helvoet zich ging ontwikkelen als Badplaats. Men kon met de medewerking van het Groene kruis in 1938 een strandpost inrichten. Op zondag had men om de beurt dienst. Er kwam een klein houten tenthuisje te staan aan het strand.

Bij vele andere activiteiten was de EHBO toen al regelmatig aanwezig. De Koninginnedag, KDO-manifestaties, optochten tijdens de lichtweek, de voor- en najaarsbeurzen en fokveedagen, die toen nog achter het beurgebouw gehouden werden. Altijd was de EHBO aanwezig.

Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 traden velen toe tot de luchtbescherming om daar dienst te doen. In 1943 op een feestavond, werden veel mensen donateur en er waren belangrijke giften. Zo konden er op diverse adressen verbandtrommels geplaatst worden. Bij de afbraak van een groot deel van Hellevoetsluis werd hulp verleend.

In maart 1944 werden alle activiteiten gestaakt wegens de inundatie van een groot deel van de gemeente Nieuw-Helvoet. Na terugkeer werd een nieuw begin gemaakt met 9 gediplomeerden en 8 aspirant-leden. In 1948 trad de afdeling te tot de kring Voorne-Putten.

Bij de watersnoodramp in 1953 werd belangrijpe hulp verleend, vooral aan de geëvacueerde slachtoffers van Overflakkee bij de opvang aan de Tramhaven. In 1956 bood locoburgemeester van Nieuw-Helvoet, een nieuw strandhuisje aan de afdeling aan. De VV bood daarbij een nieuw zuurstofapparaat aan.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 17-01-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht