Logo VVBTD

 

154. Luchtfoto uit ca 1930

 

Het oude en het nieuwe gaan er hand in hand. Hellevoetsluis duidelijk een stad met een verleden en duidelijk ook een stad met een toekomst. De gevleugelde woorden ’In het heden ligt het verleden, in het nu wat komen gaat'.

Een stad met een verleden en een toekomst kan niet van elke Nederlandse gemeente gezegd worden. Natuurlijk heeft iedere gemeente een geschiedenis en in de meeste gevallen heeft ook iedere gemeente nog een toekomst, maar zo sterk als dat bij Hellevoetsluis naar voren komt, is het bij de meeste niet.

 Wat bijvoorbeeld te denken aan de nieuwgevormde gemeente door herindeling ontstaan. Elke aparte gemeente heeft uiteraard een verleden maar als aparte gemeente geen toekomst, want die ligt in de nieuwgevormde gemeente. De nieuwgevormde gemeente heeft uiteraard zelf als nieuwe gemeente geen verleden, wel zal zij een toekomst hebben. Maar er zijn nog tal van andere voorbeelden te geven waarmee dan niet gezegd wordt, dat een dergelijke gemeente niets te betekenen hebben. Maar er zijn nu eenmaal gemeenten waarvan de geschiedenis geen grote feiten vermeld. Zo’n gemeente is er dan eigenlijk altijd geweest. Iets bijzonders gebeurde er niet en door bestemmingsplannen in de toekomst, bijvoorbeeld geen groei toegestaan, agrarisch karakter behouden en ziet het er ook niet naar uit dat er iets spectaculairs gaat gebeuren.

Heel anders dus allemaal voor Hellevoetsluis. Hellevoetsluis zal nu eenmaal altijd de geschiedenis doorgaan als Vestingstad, als Marinestad. Admiraal de Ruyter is vele malen vanuit Hellevoetsluis met zijn vloot vertrokken. Zijn gebalsemde lichaam werd in 1676 Hellevoetsluis binnengebracht nadat hij bij Etna dodelijk was verongelukt.

Het boek Zuid-Holland in 144 facetten vermeldt over Hellevoetsluis, dat het haar naam dankt aan het oude kasteel Helium dat er in de riddertijd heeft gestaan. De fundering van dit kasteel werd gekozen om een verdedigingswerk voor de open zeearm Haringvliet, bij de sluis van Hellevoet te bouwen en zo ontstond rond 1600 Hellevoetsluis.

Tot 1930 is Hellevoetsluis een strategisch defensiepunt gebleven. Daarna vertrok de Marine naar Den Helder. Vanaf dat moment werd Hellevoetsluis een ‘Stervende Stad’ genoemd’ en toen in 1943 de Duitse bezetters zowat twee derden van Hellevoetsluis afbraken leek het helemaal met de gemeente gedaan. En nogmaals werd Hellevoetsluis bedreigd, in 1953 bij de Watersnoodramp. Maar zoals dat ook weer zo gevleugeld heet: ‘Uit de as herrezen, uit het water herrezen’ kwam Hellevoetsluis na het gereedkomen van de Haringvlietdam weer tot grote bloei. 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 10-01-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht