Logo VVBTD

 

152. Beursgebouw

 

Het bestuur van d Nieuwhelvoetsche Beurs- en bedrijfstentoonstellingsvereniging heeft de eer U beleefd uit te nodigen tot de bijwoning van de officiële opening van de “Eerste Eilandenbeurs” in het nieuwe verenigingsgebouw op vrijdag 30 Augustus a.s. des namiddags 3 uur.

Dit was te lezen in de uitnodiging voor de officiële opening van het Beursgebouw op 30 augustus 1930.

Het is 1927 als een aantal Nieuw-Helvoetse winkeliers en handeldrijvende een vergadering beleggen met als doel het organiseren van een beur- en bedrijfstentoonstelling. De uitkomst was de oprichting op 2 januari 1928 van de Nieuw-Helvoetsche Beurs en Bedrijfstentoonstellingsvereniging.

Het dorp was op dat moment een redelijk welvarende plattelandsgemeente met ongeveer 3000 inwoners. Velen vonden hun bestaan op de Rijksmarinewerf binnen de Wallen van Hellevoetsluis. Waar tussen de 450 en 500 mannen werkten en een voor die tijd riant salaris verdiende. De handels en ambachtsbedrijven floreerden als nergens anders op het eiland maar in 1927 vonden de middenstanders het tijd worden dat er eens extra aandacht zou worden besteed aan de koopmogelijkheden van het dorp bij de andere inwoners op het eiland.

Het bestuur van de vereniging werd gevormd door Jan Moerman, Jan Gotschall, Jan Klop, Pieter boogert- een jaar later opgevolgd door Jan Stolk- Leendert Johannes Lekkerkerk, Pieter Slinge en Abraham Dangerman.

Een van de eerste besluiten die genomen werd was het houden van een voorjaarsbeurs in het toenmalige café Tivoli. Bij de inschrijving bleek al snel dat de ruimte veel te klein was. Voor het café was een grote luifel, afgedekt met gegalvaniseerd golfplaten. De voorkant werd dichtgemaakt met zeilen en met ruim 3000 bezoekers werd de beurs een groot succes.

Het bestuur liet de gemeenteraad weten dat ter bereiking van het beoogde doel, een tentoonstellingsgebouw zou moeten worden gesticht. Er werd daarvoor 2100 m2 grond aan de Moriaanseweg-oost aangekocht en zo ontstond het Beursgebouw.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-12-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht