Logo VVBTD

 

153. Hoog water

 

Eeuwenlang hebben eb en vloed vrij spel gehad in de haven van Hellevoetsluis.

Men was er vertrouwd mee geraakt dat de bewoners af en toe last hadden van hoog water, dat dan over de kade zelfs de huizen binnenstroomde. Men nam dan maatregelen. Al hel lang klonk dan de kreet door Hellevoet: ‘De vloedplanken moeten gezet worden’. Ook riep men in die jaren: ‘Hogewerf…Hoogwater’. Die waren dan altijd druk in de weer ermee.

In de nacht van 31 januari op 1 februari werd Nederland overspoeld en getroffen door de ‘februariramp’. Het zuiden van Nederland telde veel slachtoffers, ook in Hellevoetsluis vielen 5 slachtoffers waarvan 3 bewoners van de Oostkade.

Hoe groot de ramp is geweest, ze had als gevolg dat men heel snel verder ging met het plan de zeegaten te sluiten. Daar is toen veel druk achter gezet. Het ‘Deltaplan’ en de ‘Deltawerken’’, die daaraan verbonden waren, zouden gerealiseerd worden voor de veiligheid van eenieder die hier woonde.

Vanaf het begin werd Hellevoetsluis genoemd als startpunt van de activiteiten. Er kwamen hier veel werkers met hun gezinnen wonen. Als begin werd in 1955 de ‘werkhaven’ aangelegd. Van daaruit begon men te werken. Vele bakken vol steen werden in het water gegooid om een werkeiland te maken. Toen de sluizen daarin klaar waren, groef men het eiland weer weg. Aan weerszijden werden dammen gemaakt en er kwam een weg overheen. Dat is nu alweer jaren geleden. In 1971 opende Koningin Juliana de Haringvlietsluizen.

Na de Watersnoodramp duurde het nog wel even voordat met echt het water onder controle had. In december 1954 was het weer raak en stond de Oostkade, die vroeger ook wel Hollandsche Kaaij werd genoemd, opnieuw onder water.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 03-01-2018
Museum & Jansen

terug naar het overzicht