Logo VVBTD

 

151. Baantje

 

Op de foto van deze week zien we het Baantje uit de vijftiger jaren. Helemaaal rechts op de foto zien we de Spar kruidenierswinkel van Jan Gerding. Daarnaast de groentewinkel van Leen Rolandus en Marie Volting en daarnaast de viswinkel van de ‘Blauwe Otte”. Verder lopend passeren we de electro winkel van Jaap den Hartog die er ook enkele meters verderop een benzinepomp, een garage en een taxibedrijf op na hield. Daarnaast zien we dan de poort van Casino van Joh. Van Soest, een van de belangrijkste uitgaansgelegenheden in die dagen. Er was in het weekend altijd wel iets te doen maar ook de schoolmusicals van de ‘Witte School werden er uit gevoerd met Adrie Jonker aan de piano.

Op de voorgrond zien we waarschijnlijk de slagerij van Waalboer maar dat weten we niet zeker omdat Slager Waalvoer zijn bedrijf begon in de Kerkstraat waar slagersdochter Suus Waalboer geboren werd. In het pand op de voorgrond heeft ook de vader van slager Arie Wessel een bedrijf gehad. Naderhand verhuisde deze naar de overkant en werd deze slagerij overgenomen door Waalboer. Het kan dus best zijn dat die op deze foto al in het pand gevestigd is.

Naast de slagerij was het jammer genoeg net niet zichtbare snoepwinkeltje van Sijtje Volwerk gevestigd waar je nog vierkante toffees kon kopen voor een cent per stuk. Het verhaal gaat dat de toverballen die ze in haar winkeltje verkocht, onderling geruild of gegeeld werden. Je mocht er dan op zuigen tot er een andere kleur kwam.

De geparkeerde auto in de Kerkstraat was de taxi van Jaap den Hartog die in de winter de sleetjes van de Vestingkinderen aan zijn taxi bond zodat ze lekker sleetje konden rijden over het besneeuwde Baantje.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 27-12-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis