Logo VVBTD

 

150. Handbediende Marinebrug

 

Op oude gravures uit 1813 ziet men op de plaats van de Marinebrug een ophaalbrug afgebeeld, maar in 1821 werd er een gietijzeren brug aangebracht  die weer in 1843 door een platte ijzeren draaibrug werd vervangen.  

Deze werd in 1881 weer vervangen door de huidige brug, die nu automatisch maar nog niet zo lang geleden met de hand werd bediend en in de loop der jaren een aantal veranderingen en vernieuwingen onderging. In tegenstelling tot de andere bruggen, die elk een toegangsmogelijkheid tot de Vesting betekenden is de Marinebrug een verbinding tussen het oostelijk en het westelijk deel van die Vesting.

Dat de brug soms een stukje ergernis oproept bij de gehaaste burger, bijvoorbeeld als de watersporter heel even voorrang heeft is een te verwaarlozen factor.  Vanaf de brug heeft u een mooi uitzicht over de haven en het Haringvliet. Hier was vroeger het hoogste punt van Hellevoetsluis, de Weergorsse Zeedijk.

Dat is nog te zien aan de oplopende bestrating aan weerzijde van de brug. In de Zuiddijk, richting het Dok, was een spuisluis, waardoor Nieuw-Helvoet en andere polders overtollig water afvoerden naar zee. Dit water maakte een geul in het gors (aangeslibd land).Later werd aan weerszijde van deze geul in1475 door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië en de Heer van Voorne, zanddijken aangelegd die nu nog zijn terug te vinden in de namen. Oostzanddijk en Westzanddijk.

Er ontstond een haventje met sluiswachtershuisjes. De Vesting van Hellevoetsluis was vroeger de enige versterkte zeehaven in Nederland en is daardoor uniek. Er zijn diverse havens waaromheen een stad werd gebouwd die men later ommuurde, maar in Hellevoetsluis gebeurde dit anders. Hier heeft men eerst een haven gemaakt en daarna werden er op de open plekken huizen gebouwd. Eerst de haven en toen de stad.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 20-12-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis