Logo VVBTD

 

148. Korfbal Witte School

 

Deze week het verhaal van een oud-leerling van de ‘Witte School’ die bij velen een glimlach van herkenning zal brengen, het fenomeen; Korfbal.

In mijn jaren op de Witte School (1959 tot 1967) was de school dicht bevolkt met jongens die bijna allemaal aan dezelfde sport deden; voetbal, waarbij rond de 70% van de jongens op voetbal zat en de meeste natuurlijk bij “Hellevoet”. Dat was ook niet zo gek in die tijd, immers veel andere sporten waren er ook niet in Hellevoetsluis.

Echter, als je op de Witte School in de 5e klas kwam bij “meneer” van de Nieuwegiessen kreeg je onvermijdelijk met een andere sport te maken; korfbal. Van de Nieuwegiessen vond korfbal een leuke sport en vond dat wij dat ook maar moesten vinden. Dus werd er tijdens de gymlessen, gekorfbald. Nou hebben voetballers, altijd een vooroordeel over korfbal; wij vonden dat toch een beetje een “meidensport”.  Toch lukte het meneer van de Nieuwegiessen om die sport ook bij jongens populair te krijgen. En we werden er nog fanatiek in ook!

Als OLS 1 gingen we meedoen aan het regionale school korfbal toernooi. Op foto’s is te zien dat de jongens, stuk voor stuk voetballers, daarop staan met fanatieke en verbeten koppies. Vastberaden om OLS 1 weer eens te laten zegevieren, ook met korfbal dus!

In mijn herinnering wonnen we die toernooien ook altijd. Het fenomeen dat je jongens en meisjes maar hier vooral jongens een spel kan bijbrengen dat ze bijna per definitie niet leuk kunnen vinden en er dan nog voor 100% voor ziet gaan vind ik wel een heel bijzondere herinnering.

Na 1967 heb ik nooit meer gekorfbald. Volgens mij heb ik ook nog jaren steevast ontkend dat ik dit spel ooit gespeeld heb. Maar dankzij meneer Van de Nieuwegiessen hebben we het spel wel degelijk leren kennen.    

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 06-12-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht