144. Vervanging borden Staringhof

Hoewel de ontwikkeling van het woonerf in ons land al weer een aantal jaren aan de gang was, werd het pas in de nazomer van 1976 mogelijk om woonerven een wettelijke basis te geven.

Het gemeentebestuur van Hellevoetsluis is toen gaan kijken of het gewenst zou zijn om ook hier sommige straten als woonerf aan te merken. Men richtte zich op twee buurten: de Langenhoek- Noord en de Kulk-Noord. Bij de aanleg van de straten in die buurten is rekening gehouden met de inrichting tot woonerf.

Als eerste kwamen de straten Tollenshof, Bilderdijkhof, Jacob van Lennephof en de Staringhof aan de beurt. Op de parkeervakken werd de witte letter P aangebracht en aan het begin van de straten verscheen een nieuw woonerfbord.

Vervolgens ontvingen de bewoners enige schriftelijke informatie van het gemeentebestuur met de brochure "Een nieuw bord; wat zit daar achter", van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Bijzondere belanghebbende zoals de P.T.T., brandweer en politie werden rechtstreeks ge├»nformeerd door de gemeente, terwijl de andere gebruikers van het woonerf in de regionale pers kon lezen wat er ging veranderen.

Op 2 mei 1977 werd de Langenhoek-Noord officieel tot woonerf verklaard. Uit gesprekken met bewoners die enkele weken werden gevoerd, bleek dat men de genomen maatregel over het algemeen wel positief ervaarde.

Er werd zeker van het begin af aan minder hard gereden. Alleen het parkeren bleek nog altijd problemen op te leveren omdat sommige mensen de gewoonte hadden, hun auto buiten voor hun garage te laten staan, terwijl deze ook binnen gezet kon worden.  Het heeft best nog wel even geduurd voordat iedereen zich aan de regels hield maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Vooral voor de kinderen, die konden  nu rustig buiten spelen.

Veertig jaar later is het bekende bord nog steeds bij het inrijden van de voornoemde hofjes te zien. Op de foto de splitsing Staringhof en Herman Heijermanstraat.

bron: Groot Hellevoet 08-11-2017