143. Rijksstraatweg

Bijna niemand kent de Brielsche Straatweg als een weg met bomen. Dat is nu wel even anders.

Komende vanuit de vesting zie je nu een breed asfalt weg, met fietspaden en bijna zonder bomen en met rijen geparkeerde auto’s. Vroeger was dat anders. Omstreeks 1803 werd onder leiding van Jan Blanken de Brielsche Straatweg aangelegd. Van Hellevoetsluis naar Den Briel en om militaire redenen. Het eerste deel, vanaf de Brielsche Poort is het nog een klein stukje dat deze naam draagt maar na de kruising met de Genestetlaan wordt het Rijksstraatweg en bij Brielle is het de G.J. van de Boogaardweg geworden.

Vanaf de Tolweg werd de weg door het land aangelegd om vervolgens over de volgende dijken verder te gaan: de Nieuwenhoornse Molendijk, Hooftdijk, Moersaatsedijk, Sluisdijk en voorbij het voormalig Watermachien De Klomp, Mallegoutsedijk.

Door Nieuw-Helvoet heen was het een weg met bomen en slootjes en bruggetjes, die toegang gaven tot de daaraan gelegen huizen, winkeltjes en bedrijven. Er moesten langs de weg vier tolhuizen hebben gestaan. Het bekende café 'Het Oude Tolhuis' wat ooit bij de rotonde Rijksstraatweg- A.I.Laan stond, is er één van. In Nieuwehoorn aan de Straatweg was op no. 277 een tolhuis, met de naam het ‘Oude Tolhuis’ en was vroeger het winkeltje van Jaap Boutkan. Het derde huis waar tol geheven werd was ‘De Vuijle Vaetdoek’. Nu is er een kunstgalerie annex koffiehuis gevestigd. De vierde tol moet dichterbij Den Briel hebben gestaan alleen waar dat precies was, is niet geheel duidelijk.  In 1930 werd de weg verbreed en werden er fietspaden aangelegd. In de jaren ' 70 werd de Rijksstraatweg geasfalteerd.

Inmiddels zijn we weer een aantal jaren verder en is er veel veranderd en is er zoveel verkeer op de Rijksstraatweg dat het bijna geen doen is om er door te komen laat staan dat je er een auto kunt parkeren.

bron: Groot Hellevoet 01-11-2017