Logo VVBTD

 

142. Christinaplaats

 

Voor we naar de foto van deze week gaan komen we even terug op de foto van judoclub Tori.

Kees Broere wist ons te vertellen dat de judoschool niet in het gebouw van de oude MULO aan de Oostkade stond maar dat dit de Oostzanddijk moest zijn. Daarna is dhr. Meijerink met zijn school naar de oude Machinisteschool gegaan en heeft les gegeven tot de fatale brand in de jaren zeventig. Alle bezittingen van de Judoschool zijn daarbij verloren gegaan.

Omdat we een groeigemeente geworden zijn, heeft de gemeente geld gekregen voor het steunen van verenigingen en stichtingen. Veel organisaties werden uitgenodigd om met elkaar te discussiëren hoe het geld verdeeld zou kunnen worden. Werkgroepen werden samengesteld en onder de bewoners werd een enquête gehouden. Ondanks dat Dhr. Meijerink een particuliere ondernemer was heeft hij uiteindelijk toch een tegemoetkoming gekregen en kon zo zijn Judoschool Tori voortgezet worden.

Het is 1976 als Rika Tuinder de naam bekend maakt van het nieuwe wooncentrum in Nieuw Helvoet. Het gebouw zou de naam “Cruysenhoek” krijgen. De naam ligt verankerd in de historie van Hellevoetsluis; er was vroeger een polder die zo heette. Ook in een straat is deze naam nog bewaard.

Bij deze straat verrijst een complex van 108 woningen, allemaal bestemd voor bejaarde bewoners. De opdrachtgever voor dit complex is de Stichting Nederlandse Centrale voor Huisvesting van Bejaarden, kortweg het NCHB genaamd. Het beheer is toevertrouwd aan het Bejaardencentrum De Rozenhoek, het verzorgingstehuis wat ook onder deze stichting valt.

1 november 1976 zouden de eerste zes woningen opgeleverd worden. De woningen zijn bestemd voor hen, die alle normale huishoudelijke werkzaamheden nog zelfstandig kunnen uitvoeren. Er is dus geen sprake van een service wooncentrum en al helemaal niet van een verzorgingshuis. Maar wel bijzonder is, en geruststellend voor de toekomstige bewoners, dat alle woningen zijn aangesloten op een alarmsignaleringssysteem, dat uitkomt in de woning van de beheerder, zodat deze te allen tijde bij ziekte of ongeval direct kan worden gewaarschuwd.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 25-10-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht