Logo VVBTD

 

141. Judoschool Tori

 

In 1962 werd er in Hellevoetsluis een sportschool opgericht waar lessen gegeven werden in schermen, volleybal en judo.

Door interne strubbelingen liep de sportschool achteruit. In 1963 nam de heer Meyerink de leiding over, dat resulteerde in de oprichting van de Judoschool 'Tori". Hij heeft de sportschool binnen enkel jaren vrij groot gemaakt.

Zelf was hij een zwarte banddrager eerste Dan. Enkele van zijn leerlingen zijn zover gevorderd dat zij voor het eerste Dan op moeten. Dit betekend dat de heer Meyerink zo gauw mogelijk zijn tweede Dan moet halen, anders kan hij aan deze vergevorderde judoka's. geen les meer geven. Je moet ten slotte hoger blijven en er  kan maar één kapitein op het schip zijn, en dat is hij.

In Drenthe, waar de heer Meyerink vandaan kwam, was hij de eerste die de bruine band haalde. Hij leefde dan ook voor de sport, al stond zijn gezin altijd op de eerste plaats. Maar de maandag- woensdag- en vrijdagavonden en niet te vergeten de zaterdag, zouden altijd in het teken van het judo staan.

De eerste lessen gaf de heer Meyerink in de oude MULO school aan de Oostkade. Later gaf hij les in… om uiteindelijk zijn eigen Judoschool 'Tori 'te openen die aan de Tolweg in Nieuw Helvoet stond.

Op de foto is goed de oude situatie te zien met op de voorgrond de verkeerslichten, een onwijs groot reclamezuil en op de achtergrond de Judoschool. Het is de kruising wat nu Rijksstraatweg/ Amnestie Internationallaan is.

Een mooie anekdote: Toen het echtpaar Meyerink in Hellevoetsluis aan kwam hadden ze weinig tijd. Maakte kennis met de nieuwe baas en bekeken het huis waar ze zouden gaan wonen. Het laatste trammetje wachtte niet dus bezichtigen van de stad zou later wel gebeuren. Niet wetende dat ze op de Oostkade al in het centrum stonden en achter de Wallen geen stad te bekennen was.

 

Weet u wie de twee personen op de fiets zijn?

Of heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 18-10-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht