Logo VVBTD

 

140. Stadsomroeper Kees Buurmeester a

 

Hoort, hoort en zegt het voort! Dit was de kreet die de stads- en dorpsomroeper bezigde als hij de aandacht van het volk vroeg.

Niet veel mensen zullen zich herinneren dat ook Hellevoetsluis vroeger een heuse stadsomroeper had. Arie Looy was zijn naam en zover bekend, deed hij zijn werk ook goed wanneer er iets te melden viel. Hij sloeg dan met een knots op een groot stuk ijzer of op een gong.

Hij maakte dan enorm veel kabaal, om de mensen erop te wijzen dat er iets bijzonders aan de hand was. Van een briefje dat hij in zijn hand hield, las hij dan met luide stem de boodschap op.

Was de waterleiding kapot, dan kwam Arie en riep dan: De directie van de waterleiding maakt bekend, dat tussen 10 uur ’s morgens en 4 uur ’s middags de waterleiding wordt afgesloten…Zegt het voort…zegt het voort…. Zo ging hij dan heel de gemeente door. Ook ging hij, als het om de waterleiding betrof, naar de naastgelegen dorpen Nieuw- Helvoet en Nieuwenhoorn.

Maar ook Nieuw-Helvoet had een omroeper, Kees Buurmeester en meestal was hij het, die dan in Nieuw-Helvoet zijn nieuws bracht, want ook daar betrokken ze water van de Hellevoetse Watertoren.

Naast omroeper was Buurmeester ook orgelman en beheerde de fietsenstalling op het voetbalveld. Er waren genoeg mensen of winkeliers die wat te zeggen hadden en voor een zeker bedrag dat betaald werd gingen beide mannen in hun eigen gemeente dan op stap op de boodschap rond te brengen.

Ook was er met regelmaat een noodslachting waar Kees Stuifzand de omroepen van deed. Wanneer hij niet kon, was er altijd Jo van Trierum die dan met ferme stap en luide stem door de straten ging om dat te verkondigen.

Vandaag de dag zijn er bijna geen omroepers meer. Het beroep, zoals de omroeper het zelf noemde, het ambacht oproepen is tegenwoordig zo goed als uitgestorven.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 04-10-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht