138. Moriaanseweg Oost

Groot feest ter gelegenheid heropening is er met grote letters te lezen in kranten uit 1977. Het gaat hier om de Moriaanseweg Oost die na een lange tijd van reconstructie, op 6 september helemaal af was. Het leed en ongemak dat bewoners en vooral de middenstand aan de Moriaanseweg Oost hadden was voorbij.

Het was lange tijd behelpen, in februari 1977 kregen de bewoners van de gemeente een uitnodiging om op een informatieavond de plannen te bekijken. Die plannen voor een reconstructie, dateren al van vele jaren terug. Tijdens de informatieavond waar veel partijen waren betrokken zoals de Drinkwaterleiding, het gemeentelijk Energiebedrijf en de P.T.T in verband met de werkzaamheden aan kabels en leidingen werd besloten de reconstructie uit te voeren zoals in de plannen was opgetekend.

Met de eerste werkzaamheden werd gestart op 7 maart. De bereikbaarheid van de middenstand, het slopen van de diverse oude huisaansluitingen, en het vervangen van diverse kabels en leidingen waren enige problemen waar vooral de middenstand veel last van had.

Toch was de middenstand in hun uitlatingen over het algemeen positief. Ondanks dat de weg in een zandwoestijn was veranderd en hadden zij hun humor duidelijk niet verloren. “Ik heb er aan gedacht een kameel te gaan houden ten behoeven van mijn klanten” liet een winkelier weten. Een ander zegt: “och, een bassin zeewater voor de deur en je hebt Hellevoets strand vlakbij de hand. Ondanks dat de winkeliers zeker last hadden van klanten die weg bleven, waren er zeker zoveel klanten die trouw de winkels bleven bezoeken. Zelfs door de regen en tot aan de enkels door de modder wadend.

Maar dat leed was op 6 september verleden tijd en is er een prachtige weg gekomen, waardoor de Moriaanseweg als winkelstraat meer allure heeft gekregen. Met brede trottoirs, parkeergelegenheid en prachtige bloembakken. Toch nog even terug in de tijd met een oude foto van voor de reconstructie…omdat het ook toen zo mooi was.

bron: Groot Hellevoet 26-09-2017