Logo VVBTD

 

135. Lampionnenoptocht

 

Niet elke jaarlijkse Hellevoetse lampionnenoptocht verloopt even vlekkeloos. Hevige slagregens en gierende windvlagen hebben de lampionnenoptocht van augustus 1971 veranderd in een waterballet. Van brandende lampionnen was langs de route niets te bespeuren. Wie kans had gezien een lucifer aan te strijken, zag even later de lampion in vlammen opgaan door de straffe wind.

Een uur voordat de stoet vanaf verenigingsgebouw de Kern van start zou gaan hadden de organisatoren (de VVV en de plaatselijke winkeliersvereniging) nog alle moed gehad op een tamelijk droge rondgang door de gemeente. Op het erf van de plaatselijke boerenstand, was rond acht uur geen landbouwtrekker meer te vinden.

Versierd met slingers en volgeladen met opgetogen kinderen, waren ze naar het startpunt vertrokken. Meters plastic waren meegevoerd om de jeugdige passagiers droog te houden, maar toen het lange lint van versierde wagens eenmaal goed op weg was, bleek dat het een natte tocht zonder veel plezier zou worden.

De muzikanten en majorettes van de vier muziekkorpsen die hun medewerking aan de lampionnenoptocht zouden verlenen kregen het nog het zwaarst te verduren. Zij moesten er kort na de start de brui aan geven omdat niemand meer een droge draad aan het lijf had.

De teleurstelling bij de organisatie was groot. Omdat de weersvoorspelling er aanvankelijk nog redelijk uitzag, konden ze de boel niet meer afgelasten. Voor het eerst viel een lampionnenoptocht zo in het water.

Maar daar zou het niet bij blijven. In 1981 bleek dat het niet goed ging, deels omdat de muziekkorpsen het af lieten weten en deels omdat de boeren geen wagens beschikbaar konden stellen. Door de lange regenperiode was de oogst verlaat waardoor men de wagens niet kon missen.

Hellevoetsluis zonder lampionnenoptocht is ondenkbaar dus besloot men de opzet te wijzigen. Men kon nu deelnemen in vijf categorieën: individueel, fietsen, trekwagens, personenauto’s en reclamewagens.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 05-09-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht