Logo VVBTD

 

134. Moerman

 

Wie over de Moerman Meubel Boulevard loopt zal niet beseffen dat de oorsprong van deze reeks woon ideeën een heel klein winkeltje was van enkele vierkante meters. Grondlegger van het bedrijf is Hadde Moerman ( 1853-1913) die in 1874 begon bij een kleermakerij in Rockanje. Een kleine bescheiden zaak schreef de Nieuwe Brielsche Courant in 1899.

Moerman verplaatste de zaak al snel naar Nieuw-Helvoet waar hij bekend stond als manufacturier en koopman. Door ijver en volharding wist hij zijn zaken uit te breiden. Van jaar tot jaar zag hij zijn clientèle toenemen en naar gelang de behoeften vermeerder het aantal artikelen. Beperkte de handel zich in eerste instantie tot manufacturen en het maken van kleding, later voegde Moerman daar allerlei huishoudelijke benodigdheden aan toe.

In de eerste kwarteeuw groeide de zaak al met twee filialen. Voorkomendheid tegenover het publiek en accuratesse bij het uitvoeren van orders, zijn de twee beginselen waar onvoorwaardelijk aan wordt vastgehouden. En waaraan waarschijnlijk uitsluitend het feit is toe te schrijven dat de firma sinds jaren het vertrouwen van velen geniet.

In 1894 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe zaak op de hoek van de Rijksstraatweg en de Moriaanseweg. Boven de deur staat in kapitale letters: H. Moerman. Na de Tweede Wereldoorlog bouwde de tweede Hadde, een nieuwe expeditie, slaapkamerafdeling, toonkamer en tapijtenafdeling.

De oude gereformeerde kerk aan de Opzoomerlaan werd in 1967 het centrale magazijn van de firma. Tot 1977, toen de kerk afbrandde. Moerman realiseerde in het begin van de jaren zeventig een winkelluifel over de volle breedte van de zaak, Het woonwarenhuis ging open in 1973. Daarna ging het harder en harder met de zaak.

Delen van de Rubberfabriek werden toegevoegd en Moerman groeide. Zo werd ook de naam Moerman een naam die in Hellevoetsluis en omstreken niet meer weg te denken is.

De foto van Moerman is een prachtig exemplaar van J. Maasdam.

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 29-08-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis