Logo VVBTD

 

133. oude melkfabriek

 

Hoeveel Hellevoeters zouden er niet getankt hebben bij de ‘Witte’ benzinepomp van mevrouw Vijfvinkel. Deze kon je vinden wanneer je van de Oostdijk naar de Vlotbrug reed. Een vriendelijke dame die met veel plezier en tot op hoge leeftijd, de pomp bediende en altijd tijd had voor een praatje. De benzinepomp werd in de volksmond ook wel ‘De Melkfabriek’ genoemd, al zullen velen alleen de voorkant van het melkbedrijf herkennen.

De foto van deze week laat de Melkfabriek in volle glorie zien in zoals de fabriek er uit zag in de jaren dertig. Het bedrijf heette toen ‘Zuivelfabriek Voorne’ en boeren van het hele eiland brachten er hun melk die tot allerlei producten werden verwerkt zoals boter, kaas en heerlijke karnemelk. Tot eind jaren veertig is er in de fabriek nog hard gewerkt. Daarna raakte het in verval.

Jarenlang woonde mevr. Vijfvinkel in het voorhuis. Dat haar naam nog wel eens voor problemen kon zogen was je snel genoeg achter wanneer je deze verkeerd uitsprak of schreef. Haar naam was Vijfvinkel, met een V in het midden en geen Vijfwinkel zoals zovelen haar noemde.

De sloop van de oude Melkfabriek aan de Oostdijk 5 was het startsein van de voorbereidingen voor een nieuwe wijk in de Bonsen Hoek. In 2009 werd er een vergunning verleend om op de plaats waar de voormalige Melkfabriek stond, 40 woningen te gaan bouwen. Dit bouwplan kreeg de naam: plan Dijckhoeve. Op 17 november 2009 besloot de gemeente de nieuwe straat de naam ’Boterkarn’ te geven wat natuurlijk een verwijzing is wat te maken heeft met de producten van de Oude Melkfabriek.

De vorm van het project is geïnspireerd door de ouderwetse Carre boerderij, of de Vierkants hoeve, een boerderij die gebouwd is rond een beschutte binnenhof. De wijk is inmiddels klaar en van de oude Melkfabriek zijn alleen de foto’s en herinneringen over.

.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 22-08-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht