Logo VVBTD

 

130. Droogdok

 

Het Marine droogdok in Hellevoetsluis is het oudste stenen droogdok van Nederland dat nog in authentieke staat verkeert werd gebouwd tussen 1801 en 1806.

Dit droogdokcomplex werd uitgerust met door stoomkracht aangedreven pompen. Initiatiefnemer, ontwerper en leider bij deze waterbouwkundige werken was Jan Blanken.

Het droogdokcomplex bestaat uit twee min of meer onafhankelijk van elkaar functionerende droge dokken. Het voorste, het kieldok, is het diepste, ongeveer 4 meter onder het vroegere laagwaterpeil en diende voor normaal scheepsonderhoud en kleine reparaties. Het achterste dok, het timmerdok, ligt 2 meter hoger en was dan ook gemakkelijker droog te houden. De twee dokkamers worden gescheiden door sluisdeuren. Het droge dok wordt afgesloten door een schipdeur, een hol ponton met twee kielen en stevens die in de sponningen van muren en bodem van de dokingang passen.

Het te repareren schip werd in het dok gevaren, waarna de schipdeur boven de drempel werd getrokken. Men liet hem vollopen, zodat hij op zijn plaats zakte en vervolgens werd door de stoompompen het dok leeggepompt. Na de reparatie liet men het dok vollopen, werd de schipdeur met de hang leeggepompt en weggevaren.

Het gehele complex heeft een houten fundament: 5000 heipalen, met daar overheen een vloer van balken en grote delen, waterdicht gebreeuwd. Op dit fundament is het bouwwerk opgetrokken uit metselsteen. De constructie verloopt trapsgewijs uitwijkend naar boven. Deze boden gelegenheid tot het stellen en stutten, waarmee de schepen in het dok overeind werden gehouden. De hellingen of glijbanen dienden voor aan- en afvoer van materialen.

Beide dokken zijn voorzien van een afvoerput in de vloer die in verbinding stond met de diepe kelder onder het pomphuis. In de wanden liggen waterkanalen die eveneens in verbinding stonden met het pomphuis en waarmee met afsluiters de aanvoer van het water uit de dokhaven geregeld kon worden.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 01-08-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis