128. Moriaanseweg 1

Het is 1969 als dhr. en mevr. De Boer- Bisschop in de voormalige bakkerij een nieuwe zaak openen aan de Moriaanseweg-west 1 te Nieuw-Helvoet die de toepasselijke naam ‘Schoenservice de Boer’ zal gaan dragen. Met veel animo gaan zij beginnen aan de verkoop van schoenen en is er bij de winkel een schoenmakerij.

De voormalige broodwinkel en bakkerij hebben een grondige verbouwing ondergaan. Aan de winkelruimte is de vroegere keuken toegevoegd, terwijl bij de ruimte, die eens de bakkerij was, ook de schuur is getrokken. In de winkel, die heel smaakvol is ingericht, wil men vooral de nadruk leggen op de verkoop van pantoffels, herenschoenen en laarzen.

Achter de winkel is een flinke werkruimte voor het repareren van schoenen. Degene die een schoenmaker nog steeds bij zijn leest wil houden, moeten dat spreekwoord maar vergeten. De heer de Boer heeft een heel machinepark tot zijn beschikking. Heel veel kan á la minute gebeuren. Men is daar aan de Moriaanseweg verzekerd van een goede vakkennis zo waren de prachtige woorden die op de dag van de opening op 15 september gesproken werden.

Oorspronkelijk komt dhr. De Boer uit Drenthe en is een van de acht zonen waarvan de vader een schoenfabriekje dreef. Zeven zonen kozen voor het schoenmakers vak. Het zolen en hakken onderzetten, het leder naaien, spijkers slaan, alles gaat machinaal. Er werd zelfs op de dag van de opening nog een machine geleverd.

Het is 1974 als de heer de Boer opnieuw een primeur heeft. De eerste hakken- en zolenbar op et eiland Voorne is een feit. Het ‘klaar terwijl u wacht’ wordt met de nieuwe machine ingevoerd. De heer de Boer liet zien hoe modern een oud ambacht kan zijn en dat techniek en vakmanschap perfecte resultaten opleveren.

bron: Groot Hellevoet 18-07-2017