Logo VVBTD

 

127. kerken aan de opzoomerlaan begin jaren 50

 

Bij velen zal niet bekend zijn dat naast de Katholieke kerk ook nog een Gereformeerde kerk heeft gestaan. De eerste steen legging van de gereformeerde kerk aan de Opzoomerlaan vond plaats op 13 mei 1922 door P.Prins. De kerk werd na de watersnoodramp gesloten vanwege de slechte staat. Enkele jaren later werd er in Nieuw-Helvoet als vervanging van deze kerk, de Petrakerk gebouwd. De kerk aan de Opzoomerlaan werd daarna door particulieren bewoond en in 1977 door brand verwoest.  

Op de foto is goed te zien dat er links nog geen bungalows gebouwd zijn. Naast de gereformeerde kerk is de pastorie te zien uit 1913. Meer naar rechts staan de katholieke pastorie en de Kerk. Daarbovenuit torent statig de Watertoren die uit 1896 stamt. 

Ook de torenspits is duidelijk zichtbaar en dat was in 1980 een ander verhaal. De Heilige Antonius van Paduakerk stond er toen maar kaal bij. De in rode baksteen gebouwde kerk had al heel wat stormen en rampen over zich voelen gaan. Maar niemand had in de gaten dat de palen waarmee de spits in de toren was verankerd verrot waren, totdat de toren als het hard waaide mee ging bewegen in de wind. Een gevaar voor kerkgangers maar ook voor de Watertoren die er vlak naast stond.

Voorzichtig werd de hele spits eraf getild en naar een restaurateur in Delft gebracht. Ruim een jaar lang moest het gebouw het zonder torenstellen. Begin 1981 werd met behulp van een grote kraan, op een windstille dag, de toren weer op zijn plaats gezet.

De prachtige foto van vorige week van de Markt op de Westzanddijk voor het Bellenhuis komt uit de privé collectie van Stephan Breukel wat jammer genoeg bij ons niet bekend was en waardoor er dus ook geen toestemming was om deze te plaatsen. We zijn blij dat na een goed gesprek en excuses van onze kant dit misverstand uit de wereld is geholpen.

 

Heeft u een verhaal of foto die u met ons wilt delen? Mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

bron: Groot Hellevoet 11-07-2017
Museum & Jansen

terug naar het overzicht